Kalljäst pizzadeg
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 12,5 gram, 1/4 pkt färsk jäst eller 1/4 pkt torkad jäst
  • 13,5 dl, 350 gram kallt vatten
  • 1600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 12 tsk salt
  • 11 vetemjöl till utbakning
  • 11 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt kallt vatten och salt. Lös upp jästen med en slev eller visp. Tillsätt mjölet lite i taget. Blanda till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl. Knåda ihop degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand på bakbord. Degen ska bli smidig. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Du kan jäsa en stor deg eller dela degen portionsvis. Dela då degen i fyra delar. Räkna att varje degboll blir runt 235 gram. Lägg i glas- eller plastburkar du smort med 1 tsk olivolja i botten samt strö över lite mjöl över degen. Burkarna bör vara 0,6-0,8 liter. Ställ pizzadegen eller degarna i kylen och låt kalljäsa över natten eller tills du vill använda dem. Kan förvaras upp till en vecka i kylen. Ta upp degen på mjölat bakbord men knåda ej utan forma enbart hastigt till runda bollar. Låt stå 30-60 minuter att jäsa till samt bli rumsvarma. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra. Pizzabottnarna är klara att baka pizza på. Lägg på topping och baka en pizza i taget. Förslag är 0,75 dl tomatsås, 1 dl riven mozzarella ost samt färsk basilika för en Margherita eller annan valfri topping till den pizza du gillar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.