Ta ur inkråmet, d v s lever, muskelmage, hjärta och hals, ur kalkonen.
Gör fyllningen. Skär bort kanterna på brödet och skär det i tärningar. Stek dem ljusbruna i margarin. Lägg dem i en skål.
Bryn lök, vitlök och blekselleri i margarin i en stekpanna. Lägg i levern efter en stund och låt den steka tillsammans med bacon. Krydda med salt, svartpeppar, mejram, timjan och persilja.
Häll buljong och sherry över brödtärningarna och tillsätt lök- och leverblandningen. Rör om.
Skölj kalkonen i kallt vatten och klipp av vingspetsarna.
Gnid in kalkonen in- och utvändigt med citronen. Salta och peppra invändigt.
Fyll kalkonen och bind upp den så att lår och vingar pressas intill kroppen. Bind ej över bröstet. Lägg kalkonen på rygg och bind mitten av ett ca 2 m långt krymt bomullssnöre runt gumpen. Vira ett varv runt benen. Korslägg och följ skrevet ner under ryggen. Korslägg under ryggen och drag åt. Gå upp över vingen och vira et varv runt spetsen. Lägg ett varv runt halsen. Drag åt och knyt fast.
Sätt ugnen på 175°C. Klicka lite margarin i en långpanna. Lägg i hals, muskelmage, hjärta och kalkonen med bröstsidan upp.
Pensla kalkonen med margarin. Salta och peppra. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 2-2½ timmar.
Pensla den efter 15-20 minuter med margarin. Späd med buljong när kalkonen börjar få färg efter 30-40 minuter.
Pröva om kalkonen är färdig genom att sticka i den köttigaste delen av låret. Känns det mört, och om köttsaften är klar, är kalkonen färdig. Eller använd stektermometer, kalkonen är klar vid 80-85°C. Klipp bort snöret. Ta ur fyllningen. Stektiden för en minikalkon är 2-2½ timmar, stor kalkon 3-4 timmar.
Sila och värm skyn. Smaksätt med salt, svartpeppar och ev lite vinbärsgelé. Rör ut arrowrot i lite kallt vatten, vispa ned redningen i skyn och låt såsen koka upp under omrörning.
Transchera kalkonen. Börja med att skära loss benen. Skiva sedan bröstet längs med.
Servera kalkonen med sås, fyllning, råstekt potatis, brysselkål, sallad och svart vinbärsgelé i lättkokta äppelhalvor.
Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om
Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen. Förutom att kalkon är gott som bara den så är kalkon vansinnigt nyttigt
Stoppa fyllningen i kalkonen och snörp ihop lårbenen med steksnöre. Gnid in kalkonen med citronhalvan. Blanda smöret med salt, peppar och soja samt pensla kalkonen runt om
Kalkonen. Fyll KalkonenPenslakalkonen med soja, hönsbuljong/fond. Ta ut den och pensla lite då och då med kycklingfond samt ös över sky som kommer från kalkonen
Bryn kalkonfilén, krydda med salt och peppar. Blanda örterna på en tallrik och rulla kalkonfién i dem. Servera kalkonen med vitlöksbakad potatis och fetaoströran och sallad
Servera kalkonen tillsammans med ett vinbärsfyllt äpple och lite sås. Putsa under tiden kalkon-/kycklingfiléen och lägg dem i kokande buljong ca 15-20 minuter. 4 skivor kalkonfilé à 125 g
Kalkon omelett/paj. Slänger in ett recept som jag provade till lunchen idag, kalkon omelett eller paj, vet inte vad jag ska kalla det men jag är så nöjd med mig själv ska ni veta, det blev ju så bra
Kalkon är inget vi äter så ofta i vår familj. När jag söker på kalkon här på bloggen får jag bara träff på tre rätter, var av en är en kalkongryta med kyckling
Förra veckan fick jag upp ögonen för kalkonfärs och när jag googlade runt lite på kalkonrecept hittade jag ett recept på asiatisk kalkon som jag tyckte lät spännande
Klar kalkon. Kalkon. En kalkon har ett torrare kött än kyckling och detta bör beaktas vid tillredning. Även om det inte syns här så är kalkonen stor som tre vanliga kycklingar
Kalkonbröstet kryddas med vitlök och steks saftigt i ugnen. Kalkonbröst kan bytas ut mot samma. Lägg kalkonbröstet i en smord, ugnssäker form och pensla med matfettet
Jag har ätit rester från gårdagens Kalkon Tikka Masala och sitter nu med datorn i knät, Skavlan på TV och mumsar på hallonchoklad och dricker en folköl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.