Kalkon
Milda.se
Milda.se

Kalkon

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kalkon (3-4 kg)
  • ½ citron
  • 2-3 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • malen
  • 2-3 msk Milda flytande margarin
  • 5-6 dl kycklingbuljong
  • 150 g vitt formbröd
  • 5 dl Milda flytande margarin
  • 2 gula lökar
  • hackade
  • 1-2 klyftor vitlök
  • hackade
  • 2 stjälkar bladselleri
  • hackade
  • 200-300 g kalkon eller kycklinglever
  • hackad
  • 5 paket bacon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 5 persiljestjälkar
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 msk sherry
  • 5-6 dl sky och kycklingbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • svartvinbärsgelé
  • 1 msk arrowrot

Beskrivning

    Ta ur inkråmet, d v s lever, muskelmage, hjärta och hals, ur kalkonen.

    Gör fyllningen. Skär bort kanterna på brödet och skär det i tärningar. Stek dem ljusbruna i margarin. Lägg dem i en skål.

    Bryn lök, vitlök och blekselleri i margarin i en stekpanna. Lägg i levern efter en stund och låt den steka tillsammans med bacon. Krydda med salt, svartpeppar, mejram, timjan och persilja.

    Häll buljong och sherry över brödtärningarna och tillsätt lök- och leverblandningen. Rör om.

    Skölj kalkonen i kallt vatten och klipp av vingspetsarna.

    Gnid in kalkonen in- och utvändigt med citronen. Salta och peppra invändigt.

    Fyll kalkonen och bind upp den så att lår och vingar pressas intill kroppen. Bind ej över bröstet. 
Lägg kalkonen på rygg och bind mitten av ett ca 2 m långt krymt bomullssnöre runt gumpen. 
Vira ett varv runt benen. Korslägg och följ skrevet ner under ryggen. 
Korslägg under ryggen och drag åt. 
Gå upp över vingen och vira et varv runt spetsen. Lägg ett varv runt halsen. Drag åt och knyt fast.

    Sätt ugnen på 175°C. Klicka lite margarin i en långpanna. Lägg i hals, muskelmage, hjärta och kalkonen med bröstsidan upp.

    Pensla kalkonen med margarin. Salta och peppra. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 2-2½ timmar.

    Pensla den efter 15-20 minuter med margarin. Späd med buljong när kalkonen börjar få färg efter 30-40 minuter.

    Pröva om kalkonen är färdig genom att sticka i den köttigaste delen av låret. Känns det mört, och om köttsaften är klar, är kalkonen färdig. Eller använd stektermometer, kalkonen är klar vid 80-85°C.
Klipp bort snöret. Ta ur fyllningen.
Stektiden för en minikalkon är 2-2½ timmar, stor kalkon 3-4 timmar.

    Sila och värm skyn. Smaksätt med salt, svartpeppar och ev lite vinbärsgelé. Rör ut arrowrot i lite kallt vatten, vispa ned redningen i skyn och låt såsen koka upp under omrörning.

    Transchera kalkonen. Börja med att skära loss benen. Skiva sedan bröstet längs med.

    Servera kalkonen med sås, fyllning, råstekt potatis, brysselkål, sallad och svart vinbärsgelé i lättkokta äppelhalvor.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.