Köttfärslåda
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 600 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 11 gul lök
  • 13 klyftor vitlök
  • 13 msk olivolja
  • 10,5 tsk salt
  • 12 krm svartpeppar
  • 10,5 burk krossade tomater
  • 11 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 11,6 kg potatis, fast sort
  • 11 msk smör
  • 14 dl grädde
  • 12 dl mjölk, 3%
  • 150 gram riven ost som mozzarella, pizzaost eller gratängostSätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka sönder till en röra. Salta och peppra. Stek tills köttet fått stekyta och är brunt här och där. Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av köttfärsröran med salt och peppar. Skala potatisen. Skiva den tunt för hand, med en mandolin eller i en matberedare. Smörj en stor ugnsform med smör. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över något krm salt och peppar. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie. Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost. Sätt ugnen på max värme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg. Servera gärna köttfärsgratängen med sallad som grönsallad och tomatsallad.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.