1100 köttbullar
Ingredienser 1 lök, stor, gul 2 msk smör 2 potatis, kall kokt 2 ägg 2 msk dijonsenap 2,5 tsk salt 1 tsk strösocker 0,5 tsk svartpeppar 800 g blandfärs, finmald, eller nötfärs 2,5 l vatten, till kokning 2,5 msk kalvfond 3 msk smör, till stekning 2 msk soja, kinesisk 1 nypa persilja, finhackadKöttbullar – gör så här: Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 min. Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs. Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 min. Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen. När färs-smeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat. Koka upp vatten och kalvfond, ca 1 msk kalvfond/liter vatten. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem. Tips inför julbordet! Gör en hel drös med köttbullar före jul och frys in. Helst då frikadeller (köttbullar som får sjuda i stället för att stekas). Frikadellerna kan frysas in i påsar. Och när sedan julbordet ska dukas upp kan man steka dem i smör så de får fin färg, och med några stänk soja kommer smaken fram.
Rulla till köttbullar och placera på en smord plåt alternativt en med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på cirka 250 grader tills köttbullarna fått en fin gyllenbrun färg
Den här maträtten har jag älskat så länge jag kan minnas. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt syrran och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit
Mamma Scan rullar oftast mina köttbullar men jag tror banne mej att det ska bli ändring på det. Hade köttfärs upptinad som jag var tvungen att göra nåt av och köttfärssås ville ingen ha så jag tänkte att varför inte förnya sej och rulla lite egna köttbullar
Pitabröd är ju alltid najs att fylla med något gott och den här röran är supersmarrig. Tänk er själva en salt och krämig röra med fläskfilé och bacon med krispiga grönsaker och sås i ett varmt bröd
Ingredienser Portioner. 4 4 port ris Svampsås 1 gul lök 250 g champinjoner 1 msk olja 1 msk balsamvinäger 1 msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl crème fraiche 1 msk soja salt och peppar Pannbiff ca 500 g blandfärs 1/2 tsk salt 2 krm peppar 1 msk senap gärna dijon 1/2 dl vatten 3 morötter Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Forma små runda köttbullar med oljade händer och lägg dem på ett smörpapper. Servera köttbullarna med gräddsås, kokt potatis, inlagd gurka och ev lingonsylt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.