Severa kåldolmarnamed kokt potatis, såsen, kokta grönsaker och lingon. Det bästa av allt är nog att mosa potatisen i brunsåsen och äta med lingon till sist
”Dolma” betyder fylld på turkiska och den här rätten består just av fyllda kålblad. Det äldsta belägget för att den här rätten har tillagats i Sverige är ett recept på turkiska "Dolma" som finns i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga)
I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar. Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen
Vi brukar inte fira namnsdagar så jättemycket men idag när jag kom hem från jobbet hade min finaste ordnat med smörgåstårta och en tidningsprenumeration, bästa
Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Kålen smakar mycket fint tillsammans med ett glas av Patchworks vita Pinot Grigio
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.