Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form och pensla dem rikligt med Milda Culinesse. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med rotänden uppåt
Det äldsta belägget för att den här rätten har tillagats i Sverige är ett recept på turkiska "Dolma" som finns i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga)
Till middag så gjorde jag ett par veganska Kåldolmarmed egen gräddsås (eventuellt egna rårörda lingon också) till mor och mig efter jag kommit hem från skolan och snabb handlat lite
Tillsätt grädden och låt såsen koka upp och smaka till sist av den med salt och peppar. Smaksätt såsen med t ex gelé, mesost, dragon, salvia, senap eller ädelost
Finns det något mer fantasilöst än vitkål med lite färs. Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land
Häll på vispgrädde och smaka av med vitpeppar. Gräddsås på buljongtärning - ger 5 dl färdig sås. En enkel gräddsås som blir gräddig och god även fast den enbart innehåller ca 20% grädde
Smaka av med salt och peppar. 1nymald vitpepparKoka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. 3 dl kalvbuljong (gärna reducerad sky från kalvstek, men vatten + konc fond går också bra)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.