11 st
äpple Ca 2 msk finhackad lök, ev. uppfräst i lite matfett
11 msk
fett
11 msk
soja
1400 g
blandfärs 4 msk ströbröd eller 3/4 dl havregryn 1 msk potatismjöl 2 dl mjölk eller vatten 1 tsk salt 1 ägg 1 krm svart eller vitpeppar Timjan 5-6 tärnade katrinplommon 1 st äpple Ca 2 msk finhackad lök, ev. uppfräst i lite matfett 1 msk fett 1 msk sojaBland ströbröd eller havregryn, potatismjöl och vätska i en vid bunke. Låt blandningen stå och svälla i minst tio minuter. Lägg i färs och salt. Blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar, timjan, lök och den tärnade blandningen av katrinplommon och tärnat äpple. Blanda väl. Sätt ugnen på 200°· Forma färsen till en tjock limpa och lägg den på ett smort ugnssäkert fat/form. Pensla med lite smält fett utrörd med lite soja för att få en vacker yta. Sätt in fatet mitt i ugnen och stek färsen i ca 45-60 minuter. Minska värmen till 175° efter halva gräddningstiden. Prova att sticka in en provsticka i färsen för att se om den är klar. Köttsaften skall då vara klar. Servera med kokt potatis, en skysås och kokta morotsklyftor som vänts runt med finhackad persilja, salt och lite peppar.
När jag gör köttfärslimpa så brukar jag ofta smaksätta den med det som finns i kylskåpet. Forma smeten till en jämntjock köttfärslimpaoch lägg den i en ugnsfast form
Skala, dela och kärna ur äpplenaoch lägg i dem i grytan tillsammans med lök ochkatrinplommon. Skär upp köttet och servera medäpplen, lök, plommon, potatismos och steksky
När såsen har blivit varm och börjat bubbla är köttfärslimpan klar. Lägg köttfärsen i en bunke och häll på hälften av ströbrödssörjan och blanda ordentligt
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
Kolla så att köttfärslimpan är genomstekt med en provsticka. Från att inte ha gjort köttfärslimpa själv någonsin, har jag nu gjort köttfärslimpa för tredje gången inom en förhållandevis kort tidsperiod
köttfärslimpamed bacon och svamp. Jag blandade sedan i löken, ägget och färsen i ströbrödet, och blandade sedan i ORDENTLIGT med salt och peppar, chili- och paprika-pulver
riven parmesan (om ens paleo-variant tillåter det) blandat med rivet citronskal ovanpå, om man vill. Lägg upp bacon tätt på skärbräde och rulla in köttfärslimpan
Skala och skär äpplena i små bitar och blanda ihop dem med sockret och kanelen. I helgen bakade jag de här goda äppleoch kanelmuffinsen, äppleoch kanel är en stor favorit hos mig och jag tycker att det är jättegott i muffins
Mosa banan och blanda med ägg. Riv äppleoch blanda i. Och gud så goda de blev. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål, häll sedan ner detta i smeten och blanda väl
Rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet och flytta över rullen till en smord ugnsform. Ta fram en skärbräda lägg på ett bakplåtspapper peppra och salta på papperet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.