Köttbullar i tomatsås
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 burkar hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 11 gul lök
  • 12 klyftor vitlök
  • 10,5 dl olivolja
  • 13 msk tomatpuré
  • 11 tsk socker
  • 12 msk rödvinsvinäger
  • 10,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 10,5 tsk salt
  • 12 krm svartpeppar
  • 11 tsk torkad basilika
  • 11 tsk torkad oregano
  • 1 KÖTTBULLAR: 400 gram nötfärs eller valfri köttfärs eller formbar sojafärs
  • 10,5 gul lök
  • 11 klyfta vitlök (valfritt)
  • 14 msk ströbröd
  • 11 krm vitpeppar
  • 11,5 dl grädde
  • 11 tsk salt
  • 11 ägg (valfritt)Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering. Köttbullar: blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna. Nu kan du servera köttbullarna i tomatsås.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.