Julsmörrebröd med julskinka, gräddkokt grönkål och julpicklad rödlök
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 nejlikor
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 krm malen pomerans
  • 1 krm malen kanel
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk ättika (12%)
  • 1/2 rödlök
  • 1 dl hett vatten
  • 170 g ansad grönkål
  • smör
  • 1 tsk skånsk senap
  • 2 dl vispgrädde
  • salt, peppar
  • 18 skivor kavring
  • 8 –12 skivor julskinka
  • 1 Julpicklad rödlök:
  • 1 Gräddkokt grönkål:
  • 1 Övrigt:Krossa nejlikor och kryddepparkorn grovt i en mortel. Ha ner i en liten burk eller skål som precis rymmer löken tillsammans med malen, malen kanel, socker och ättika. Rör tills sockret löst upp sig. Halvera löken och skär av ändarna. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Ha ner löken i burken och slå på hett vatten. Låt stå i ett dygn. Skaka gärna burken 1–2 gånger under tiden. Låt rödlöken rinna av innan den ska användas – förslagsvis i ett litet durkslag.Ansa grönkålsbladen från mittnerven och strimla dem. Smält smör i en kastrull och ha ner grönkålen och låt den mjukna på medelvärme. När kålen är mjuk, dra över lite salt och slå sedan på grädden och klicka i senap. Låt det hela puttra ihop på medelvärme tills det blivit till en krämig stuvning. Rör om då och då under tiden.Lägg ut kavringen och fördela ut 1–1,5 skiva skinka per brödskiva (beroende på hur stora skivorna är och hur mycket skinka du vill ha). Klicka på grönkålen och toppa med rödlök. Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.