Julmust
Simon Olofsson
Simon Olofsson

Julmust

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Glasburk
  • Kastrull
  • Sil
  • 5 dl vatten
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk råsocker
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 dl russin
  • 3 torkade fikon
  • 4 katrinplommon
  • 1 dl finhackad ingefära

Beskrivning

    Recept på egengjord julmust

    Det här behöver du:

    Gallonflaska samt silikonpropp med hål eller 15 liter jäshink

    Jäsrör

    Ostduk eller en tunn kökshandduk

    Glasburk

    Kastrull

    Sil

    Steriliseringsmedel för hembryggning

    Ölflaskor i PET eller Ölflaskor i glas

    Om du väljer ölflaskor i glas behövs även Ölkapsyler samt en kapsylapparat

     

    Ingredienser Sodastart:

    5 dl vatten 

    2 msk riven ingefära 

    1 msk råsocker 

    1,5 msk strösocker 

    Ingredienser julmust: 

    1 dl russin 

    3 torkade fikon

    4 katrinplommon

    1 dl finhackad ingefära 

    1 dl torkade enbär

    2 pomeransskal 

    2 muskotblommor 

    3 kryddnejlikor 

    10 gröna kardemummakapslar 

    2 stjärnanis 

    4 – 5 kanelstänger 

    2 tsk citronsyra (https://www.pgw.se/citronsyra-50-gram.html) 

    1 + 2,5 liter vatten 

    400 g muscovadosocker 

    2 dl Sodastart 

     

    Sodastart – Gör så här:

    Obs! Det här receptet sträcker sig över mellan 4 och 6 dagar.

    Börja med att sterilisera all din utrustning. 

    Gör först din sodastart innan du gör julmusten. Gör detta genom att röra samman dina ingredienser till sodastarten i glasburken. 

    Täck över burken med en ostduk eller en tunn kökshandduk och fäst med en gummisnodd. 

    Rör om 1 – 3 gånger om dagen och mata sodastarten med 1 tsk ingefära och 1 tsk råsocker dagligen. 

    Efter 4 – 6 dagar bör du se bubblor på ytan och höra ett pysande ljud när du rör om i sodastarten. Då är sodastarten klar och du kan börja med musten! 

    Julmust – Gör så här: 
    Obs! Det här receptet sträcker sig över flera dagar. 

    Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. 

    Tillsätt socker och låt smälta. 

    Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten. 

    Täck över den svalnade kastrullen med lock och låt stå i ca 12 timmar. 

    Sila av och blanda i sodastart. 

    Tappa upp på din steriliserade jäshink eller gallonflaska. Sätt på lock eller silikonpropp och fyll jäsröret till hälften med vatten. 

    Smaka av efter tre dagar. Ju längre du väntar desto mindre sötma kommer du att ha i din must. 

    Häll upp på väl rengjords glas- eller plastflaskor och låt stå några dagar för att kolsyra på flaska. 

    Ställ in i kylen och servera på julafton och låt släkten imponeras

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.