1 ev.
ätbart guldpulver, för garnering (finns vid bakprodukterna i matbutikerna)1. Skär vaniljstången mitt itu och skrapa ut vaniljfröna.2. Värm upp mjölk, grädde, kanelstång, saffran, havssalt, vaniljstång, samt vaniljfrön i en kastrull. Det ska inte koka utan värmas upp till ca 70 grader. Rör om då och då.3. Separera äggulor och vitor i två olika skålar. Var noga med att inte få med något från gulan kvar med äggvitan.4. Vispa äggulor och socker ordentligt tills det blir fluffigt och sockret löser sig. Riv ner apelsinskal och muskot och vispa lite till.5. I en annan skål, vispa äggvitorna med en elvisp så att det blir vitt och fast i formen, nästan som maräng. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att det rinner.6. Nu är det dags att röra ihop den varma mjölkvätskan tillsammans med äggulesmeten. Stäng av värmen på spisen. Häll lite av mjölkvätskan i skålen med äggsmeten. Rör ihop och häll sedan över allt i kastrullen med mjölkvätskan. Detta för att äggsmeten inte ska bli för varm direkt.7. Blanda ner den fasta äggvitan med en slev lite i taget. Rör inte för mycket, utan äggvitefluffet ska vändas ner försiktigt.8. Häll upp äggtoddyn i en flaska eller glasburk. Skaka lite snabbt.9. Ställ in i kylen eller servera direkt genom att hälla upp i glas som tål lite värme. Garnera genom att riva över muskotnöt, lite apelsinskal och pudra med ätbart guldpulver för en lyxig och extra festlig känsla.TipsReceptet är på en alkoholfri äggtoddy, men det går såklart bra att spetsa med alkohol. Då tillsätts mörk rom, bourbon eller cognac i punkt 6.Äggtoddyn håller upp till en vecka i kylen, men är så god att den oftast dricks upp direkt…
1. Pressa ner limesaft och klyftor i ett glas. Strö över sockret och stöt ihop med en muddler. 2. Fyll upp glaset med is och häll över äppeljucie och ginger ale
Koka en sockerlag av vatten och socker. Låt svalna. Skär tunna strimlor av apelsinens skal. Blanda sockerlagen, vinet och alla övriga ingredienser utom mandeln
Gör glöggen genom att koka 4 dl äppeljuice, 1 cm ingefära, 1 kanelstång och en vaniljstång i 10 min. Tillsätt 6 dl vitt vin (med eller utan alkohol) och värm upp igen
Här kommer en favorit i repris. Dessa pepparkaksgubbar gjorde jag för några år sen och de var riktigt goda, alldeles för goda för att hamna i glömska så därför lyfter jag fram receptet här igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.