Savoiardikex 12 st1 äggvita (ekologiska) [ca 34 g] 30 g strösocker (ekologiskt) [2,25 msk] 1 äggula (ekologiska) [17 g] 20 g strösocker (ekologiskt) [1,5 msk] 35 g vetemjöl (ekologiskt) [0,6 dl] 1 g salt [1,25 krm] florsocker (till topping)
1 Jordgubbssylt75
g jordgubbar (ekologiska) 35 g strösocker (ekologiskt) [2,6 msk] 15 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [1 msk] 90 g jordgubbar, tärnade (ekologiska)
1 Amarettolag0,25
vaniljstång (ekologisk) 14 g strösocker (ekologiskt) [1 msk] 0,33 citron, rivet skal (ekologisk) 60 g vatten [0,6 dl] 35 g amarettolikör [2,5 msk]
1 Mascarponekräm5
äggulor (ekologiska) [85-90 g] 115 g strösocker (ekologiskt) [1,3 dl] 50 g mjölk (ekologisk) [0,5 dl] 0,33 citron, rivet skal (ekologisk) 0,25 vaniljstång (ekologisk) 50-70 g amarettolikör [0,5-0,7 dl] 500 g mascarpone [5 dl]
1 Servering50-100
g färska jordgubbar rödbetspulver, valfritt
5 dl vispgrädde500 g mascarpone1 dl strösocker1 krm vaniljpulverfinrivet skal från 1 citron1/2 dl färskpressad citronsaft2 liter färska jordgubbar2 dl koncentrerad flädersaft200 g savoiardikexcitronmeliss och florsocker att dekorera med
Rör ihop mascarpone med lite av vaniljsåsen och tillsätt sedan resten. Avsluta med resten av mascarponevispet och toppa med jordgubbar samt eventuellt ytterligare några mandelbiskvier
Mosa hälften av jordgubbarna med en mixer till en sås och ringla över kexen. Lägg upp Carte d’Or Stracciatella i glasen och toppa med en liten skopa glass ovanpå jordgubbarna
Vanilj och choklad kakor med krämig fyllning som du kan variera. amarettolikör efter smak. Jag gjorde några med smak av amaretto, och jag kunde inte låta bli att göra några extra med hallon också… Extra fina blir dom eftersom man spritsar fram kakorna på plåten
Vänd slutligen in amarettolikören. Vispa upp äggvitorna med socker. Blanda med mascarponesmeten. Vänd ihop äggvitorna med grädden och mascarponeblandningen
Låt ett kg plommon koka med några minuter. Koka upp 6 dl vatten, 3½ dl socker, skal och saft från 1 citron och 1 urskrapad vaniljstång med frön i en kastrull. Koka upp lagen och tillsätt 3 dl amarettolikör. 3 dl amarettolikör
Rör ricottan med socker och amaretto till en jämn smet. kan mandelbottnen dränkas in med mandellikör. 12 msk amarettolikör. 1Fyllning200 g ricotta 2 msk strösocker 2 msk amarettolikörMandelbotten. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant. Bred ut smeten i en smord pannkakslagg, ca 24 cm i diameter, eller form med löstagbar kant Grädda botten mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills botten fått vacker guldgul färg
Luftiga bottnar dränkta i kaffe och rom, krämig marscaponekräm och toppad med cream cheese-grädde. Man kan hälla lite marsala-vin i marscaponekrämen och ha Amarettolikör istället för rom
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.