1 Deg200
g smör knappt 3 dl vetemjöl 4 msk grädde strösocker, till utbakning
1 Chokladganache4
dl vispgrädde 1 vaniljstång 2 tsk citronskal, rivet 200 g vit choklad
1 Topping2-3
l jordgubbar, skivadeBotten
Hacka ihop smör och mjölet. Tillsätt grädde och arbeta ihop till en fast deg. Låt degen vila i kylen tills den blir fast och lätt. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek i rikligt med strösocker på bordet så det kavlas in lite i degen. Kavla ut degen till en större rektangel ca 25 x 35 cm på ett bakplåtspapper och lägg den på en plåt. Grädda i 180 grader i ca 10-15 minuter tills den fått fin färg och ser spröd ut. Chokladganache
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vispgrädden i en kastrull tillsammans med vaniljstång, frön och rivet citronskal. Grovhacka chokladen och lägg ner i en bunke. Häll över den varma grädden och chokladen smälta i grädden. Täck ytan med plastfolie och låt stå i kylen tills den blivit kall. Vispa ganachen till mousse lätt med en elvisp tills den blir fluffig och krämig. Servering
Bred ut chokladganache på den bakade degen och dekorera med skivade jordgubbar
Blanda det med det smälta smöret. Men annars så var denna så himla god precis som den är, vit chokladganchen ger den det där lilla extra och gör att den ser lite extra julig ut
Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp/köksmaskin tills det bildas toppar. Jag har ett litet projekt på gång, att lyckas med en fin och god makron, den här gången smakade dom ljuvligt men värre med utseendet
Mörka färger kräver mycket mycket pigment, och här vill jag verkligen framhålla nyttan med färgpasta (geléfärger) till skillnad från flytande färg (karamellfärg)
Mitt tips är att använda vit choklad av bättre kvaitet, tex Lindts (de har en härlig vit choklad med en hint av vanilj) eller något annat delikatesschokladmärke
Chokladganachen göres med fördel dagen innan då den måste vara riktigt kall. Bred eller spritsa den över de kalla muffinsarna och toppa med ett körsbär
Hacka den vita chokladen i bitar och rör ner det i grädden så det smälter tillsammans med sockret. 2 gelatinblad3 dl grädde1 dl mjölk2 msk socker100 gram vit chokladGör såhär. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter
Minns du den kalla, vita såsen som man alltid fick till fiskpinnarna i skolan. Den där lite odefinierbara, kalla, vita såsen passar faktiskt väldigt bra till fiskpinnar, kokt potatis och gröna ärter
Smält vit choklad försiktigt tillsammans med vispgrädden och häll i det philadelphiasmeten. Alla Hjärtans Dag närmar sig med stormsteg och varför inte baka en god cheesecake tills dess
Ikväll har jag och min man lyxat till det med att äta pizza ute. Efterrätten intog vi dock några timmar senare hemma i soffan, vit chokladpannacotta som hade förberetts tidigare idag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.