1 Tårtbotten4
ägg 170 g strösocker (2 dl) 60 g vetemjöl (1 dl) 80 g potatismjöl (1 dl) 5 g bakpulver (1 tsk) 0,5 citron, zesten (rasp) smör och ströbröd till formen
1 Vaniljkräm60
g äggula (4) 85 g socker (1 dl) 25 g maizena (0,5 dl) 0,5 vaniljstång 250 g mjölk (2,5 dl) 20 g smör (osaltat)
1 Dränkning
frysta jordgubbar strösocker vatten lime
1 Garnering
och fyllning0,5 dl jordgubbsylt färska jordgubbar 600 g vispad grädde (6 dl)Tårtbotten
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant.
Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vit och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i raspet från en citron. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar. Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medans du rör.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen. Dränkning
Koka upp jordgbbar, strösocker, vatten och limesaft, sila av jordgubbsköttet och låt svalna Montering
Dela botten i 3 delar
Botten 1, jordgubbsylt och ett tunt lager vipsad grädde
Botten 2, dränkning och vaniljkräm
Den vaniljkräm som blir över blandar du ner i den vispade grädden. Botten 3, Stryk upp tårtan med vispad vaniljgrädde och dekorera med färska jordgubbar
Sommardessert medjordgubbar, kokos och passionsfrukt. Blanda med socker tills sockret har lösts upp. Skölj och snoppa jordgubbarna, dela dem i halvor om de är stora
Varva jordgubbarnamed gammeldags vaniljglass och krossade pistagenötter ovanpå. Snoppa och skiva jordgubbarna och pressa över saften från limefrukterna
Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den
Istället vaknade jag upp och monterade ihop min jordgubbstårta till frulle. När marängen är klar och har fått svalna så toppa med krämen och sedan med färska, uppskurna jordgubbar
Toppa chokladmoussen med de limemarineradejordgubbarna och garnera med citronmeliss eller mynta. Denna dessert passar perfekt att göra nu till sommaren med färska, goda jordgubbar
nu bland annat har epitetet glassdrottning, det råder det ingen tvekan om efter att jag provat ytterligare ett av hennes eminenta glassrecept, nämligen denna vaniljglass med ljust muscovadosocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.