Jordgubbstårta
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 12 dl strösocker
  • 11 dl vetemjöl
  • 10.75 dl potatismjöl
  • 11.5 tsk bakpulver
  • 12 dl vaniljkräm eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
  • 10.5 liter jordgubbar mosade eller skivade
  • 1 ev. lite jordgubbssylt
  • 12 dl vispgrädde
  • 13 dl vispgrädde
  • 10.5 liter jordgubbar
  • 1 ev. flagad choklad eller  ev. citronmeliss
  • 14 st ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 0.75 dl potatismjöl 1.5 tsk bakpulver
  • 12 dl vaniljkräm eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
  • 10.5 liter jordgubbar mosade eller skivade ev. lite jordgubbssylt 2 dl vispgrädde
  • 13 dl vispgrädde 0.5 liter jordgubbar ev. flagad choklad eller  ev. citronmeliss
  • 14 st ägg 2 dl strösocker
  • 11 dl vetemjöl 0.75 dl potatismjöl 1.5 tsk bakpulver
  • 12 dl vaniljkräm eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
  • 10.5 liter jordgubbar mosade eller skivade 0.5 liter jordgubbar
  • 12 dl vispgrädde 3 dl vispgrädde
  • 10.5 liter jordgubbar mosade eller skivade ev. lite jordgubbssylt 2 dl vispgrädde
  • 13 dl vispgrädde 0.5 liter jordgubbar ev. flagad choklad eller  ev. citronmelissSmörj och bröa en form ca 26 cm i diameter.Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen. Använder slickepott för att smörja. Smord och bröad form. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp. 4 st ägg 2 dl strösocker Ägg och strösocker. Vispa med elvisp. Ljus och fluffig smet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. 1 dl vetemjöl 0.75 dl potatismjöl 1.5 tsk bakpulver Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).(Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.) Tillsätt mjölblandningen. Blanda ihop. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Smeten i formen. Grädda i ugnen. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk. Färdiggräddad tårtbotten. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter. 2 dl vaniljkräm eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen) Hemgjord vaniljkräm. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan. 0.5 liter jordgubbar mosade eller skivade 0.5 liter jordgubbar Jordgubbar till fyllningen. Mosade jordgubbar. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta. 2 dl vispgrädde 3 dl vispgrädde Vispa grädden. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.) Dela sockerkakan i 3 delar. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen. Understa botten på tårtfat. Bred på vaniljkräm. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen). 0.5 liter jordgubbar mosade eller skivade ev. lite jordgubbssylt 2 dl vispgrädde Lägg på mitten-tårtbottnen. Bred på mosade jordgubbar. Bred på vispad grädde. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå. Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna. 3 dl vispgrädde 0.5 liter jordgubbar ev. flagad choklad eller  ev. citronmeliss Lägg på översta bottnen. Bred på resten av grädden. Garnera med jordgubbar. En tårtbit. Tårtan i genomskärning.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.