1 Ca
60 stycken3 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl sirap 1 msk kakao 0,75 dl turkisk peppar 2 tsk smör 200 g mörk chokladKlä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen! Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Sätt på medel till hög värme på spisen. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska
Igår fick vi iaf gjort en godissort till som ska vara med på gottebordet. Ta av från plattan och rör i smöret och häll sedan smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x20 cm
Dekorera kolorna med en liten nypa havssalt. Smält choklad över ett vattenbad, låt den svalna rejält innan du doppar kolan som du skurit i lagom stora bitar med en varm kniv
Ja receptet har jag sett i många bak och matlagningstidningar i år, men ursprungsreceptet kommer från JohannaWestmans bok Julgodis för stora och små bagare
Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Från vänster Trillingnöt, Chokladkola, Glöggtryffel, Chokladdoppadlakritskola (och några jag inte chokladdoppat, för Kirons skull då han inte är så förtjust i choklad)
Inlägget Chokladdoppad lakrits medhavssalt dök först upp på theVeganista. Mitt absoluta favoritgodis, all time, är chokladfabrikens choklad med lakrits och havssalt
Jag tror att receptet på den goda lakritskolan kommer från Johanna Westman. Var med och rösta vetja. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.