1100 g
pinjenötter 5 st ägg 300 g fetaost 50 g cheddarost oregano, torkad 1 st citron 1 klick smör 400 g babyspenat, sköljd 270 g filodeg, tunna ark cajennpeppar 0,5 st muskotnöt
1 Gurksallad
1 st gurka 10 st svarta oliver, med kärnor 2 msk balsamvinäger 3 st vårlök 0,5 st citron 0,5 st röd chili, färsk 5-6 kvistar mynta, färsk
1 Tomatsallad
1 kruka basilika, färsk 1 st vitlöksklyfta vitvinsvinäger 300 g körsbärstomater, blandade sorter småbladig grekisk basilika (kan uteslutas)
1 Övrigt
olivolja olivolja, extra virgin havssalt svartpeppar
1 Glass
med topping 4 msk hela kaffebönor 100 g hasselnötter 100 g mörk choklad (70 %) vaniljglassBörja medLäs igenom hela receptet och förbered utrustningen. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt en ugnssäker stekpanna (ca 26 cm i diameter) på medelhög värme. Ta fram matberedaren och montera standardinsatsen. Spenat-och fetaostpaj
Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid! Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja. Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör. Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela. Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig. Gurksallad
Skåra den hela gurkan längs långsidorna med en gaffel (ser snyggt ut och gör att gurkan tar upp dressingen bättre). Halvera sedan gurkan på längden i fyra bitar och skär sedan på tvären i 1-2 cm stora bitar. Lägg gurkan i en salladsskål och ställ åt sidan. Kärna ur oliverna och riv dem i bitar. Lägg dem i en skål och häll över 2 msk balsamvinäger och tryck till oliverna så att vinägern tar fram sältan ordentligt i oliverna. Ansa och finhacka vårlöken och blanda ner tillsammans med oliverna. Häll 4 msk av din finare olivolja och saften från en halv citron över oliverna och blanda väl. Kärna ur och hacka en halv röd chili och blanda ihop med gurkan tillsammans med finhackade färska myntablad. Häll olivblandningen med sin dressing över gurkan, stänk över lite extra olivolja och salladen är klar för servering. Kolla till pajen i ugnen. Glass med topping
Häll kaffebönorna i mixern och mixa. Tillsätt hasselnötter och mixa till ett fint pulver. Ta chokladen och banka den med pappret på några gånger mot bänken (funkar bäst om du tagit ut chokladen direkt från kylen). Ta bort pappret och häll ner chokladbitarna i mixern. Mixa igen och häll sedan upp blandningen i en skål. Tomatsallad
Skölj ur mixern och fyll den med en näve färska basilikablad(spara några små, fina blad att dekorera salladen med senare). Tillsätt en nypa salt och peppar, pressa ner en vitlöksklyfta och häll över ett par matskedar fin olivolja och en skvätt vitvinsvinäger. Mixa slätt, smaka av och häll sedan ut dressingen på ett serveringsfat. Halvera eller skiva tomaterna i kvartar och fördela dem ovanpå dressingen tillsammans med en nypa salt samt de fina små basilikabladen (om du hittar grekisk småbladig basilika är den perfekt, men det går lika bra med vanlig). Blanda ihop tomaterna med dressingen först vid servering. Vid serveing
Ta ut glassen ur frysen så att den hinner mjukna lite. Servera pajen tillsammans med de två salladerna. När det är dags för efterrätt ställer du fram glassen tillsammans med kaffe-, choklad- och hasselnötsmixen. Rulla skopor av glassen i toppingen och ät genast.
) JamieOlivers delikatesspotatis med vitlök och rosmarin. (Jamie kastar runt potatisarna lite snyggt. Tack och lov för det - för då kunde jag se om just det här avsnittet några gånger och försöka skriva ner vad han egentligen gjorde med de där potatisarna
Vill du också bli inspirerad av Jamie himself så finns avsnittet på Youtube. När jag började språka med min bästa mattokiga väninna visade det sig att hon sett just samma program och blivit lika förtjust i pajen som jag - ja då var det ju bara att prova att också göra den
Skördetid och obegränsade möjligheter att improvisera denna köttfria måndag. Blanda alla ingredienser utom tomaterna och den rivna osten och häll i det förgräddade pajskalet, fördela jämnt
Pizzadeg1 kg vetemjöl special (eller Tipo ‘00’ eller 800 g vetemjöl och 200 g finmalen semolina) 1 msk havssalt 14 g torrjäst 1 msk strösocker 4 msk extra virgin olivolja 650 ml vatten, fingervarmt. Tomatsås olivolja 4 klyfta vitlök en liten kruka färsk basilika, plockade och rivna blad 3 förp hela plommontomater på burk (à 400 g) havssalt svartpeppar, nymalen
Salt och peppar. Skölj kycklingen in och utvändigt och torka den torr med hushållspapper. Gnid kycklingen invändigt med salt och dra sedan försiktigt upp skinnet vid bröstsidan, se till så att det inte går sönder
Har ni sett programet Hemma hos Jamie någon gång. Frukten och grönsakerna han använder kommer från hans egen köksträdgård och varje avsnitt är baserad på att han använder en grönsak eller frukt t
ÄggstanningVispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, smaka av med salt och peppar. Dela filodegsplattorna på mitten, och klä sedan botten med tre lager filodeg, ett lager i taget, pensla med olivolja
Recept JamieOlivers krispiga kyckling. Jamie rekommenderar bara sallad till och för vuxna så tycker jag att det fungerar bra, men barnen hos oss behöver något annat
Lucys recept och inspiration för familjen och andra matglada
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.