Jamie Olivers grekiska köttgryta
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar
  • 1600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad och skuren i 4 cm stora bitar
  • 1 olivolja
  • 13 st rödlökar, skalade och klyftade
  • 11 msk russin, grovhackade
  • 1400 g krossade tomater, på burk
  • 11 msk tomatpuré
  • 10,5 citron
  • 1 en knippa bladpersilja
  • 1 grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
  • 11,5 tsk hel kryddpeppar
  • 16 kryddnejlikor
  • 1 havssalt och nymald svartpeppar
  • 14 klyftor vitlök, skalade
  • 13 lagerblad, färska
  • 11 kanelstång
  • 11 tsk oregano, torkad
  • 11,25 dl torrt grekiskt rödvin
  • 14 msk rödvinsvinäger
  • 1600 g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar 600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad och skuren i 4 cm stora bitar olivolja 3 st rödlökar, skalade och klyftade 1 msk russin, grovhackade 400 g krossade tomater, på burk 1 msk tomatpuré 0,5 citron en knippa bladpersilja grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
  • 1 Marinad 1,5 tsk hel kryddpeppar 6 kryddnejlikor havssalt och nymald svartpeppar 4 klyftor vitlök, skalade 3 lagerblad, färska 1 kanelstång 1 tsk oregano, torkad 1,25 dl torrt grekiskt rödvin 4 msk rödvinsvinägerStöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa. Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden. Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten. När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker. Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedan till låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme. Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs. Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja. Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.