Italiensk fiskgryta
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg färska musslor med skal, t.ex. blåmusslor
  • 11 1 ⁄2 dl vitt vin
  • 11 vitlöksklyfta
  • 12-3 stjälkar persilja
  • 11 ⁄2 krm svartpeppar
  • 1300 g laxfilé, skinnfri
  • 1300 g oskalade räkor
  • 13 msk olivolja
  • 12 skivade vitlöksklyftor
  • 11 purjolök, sköljd och skuren i strimlor
  • 13 skalade potatisar skurna i små tärningar
  • 11 litet fänkålshuvud, sköljt och skuret i bitar
  • 12 msk färsk hackad timjan (eller 2 tsk torkad)
  • 11 ⁄2 msk färsk finhackad rosmarin
  • 11 krm cayennepeppar
  • 14 tomater, flådda, urkärnade och skurna i bitar
  • 12 dl torrt vitt vin
  • 11 paket (0,5 g) saffran
  • 13 ⁄4 -1 tsk salt
  • 11 1 ⁄4 liter vatten
  • 12-3 fiskbuljongtärningar
  • 1 ev. salt och svartpeppar
  • 1 finhackad bladpersiljaKontrollera att alla musslor är stängda och hela. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
  • 1 Täck botten i en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av skyn och låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
  • 1 Skala räkorna. Ta bort skinnet och dela fiskfiléerna i mindre bitar, cirka 3x3.
  • 1 Hetta upp olivolja i en rymlig gryta och fräs vitlök och purjolök varsamt. Tillsätt potatis, fänkål, timjan, cayennepeppar och rosmarin, rör om och fräs alltsammans i ett par minuter. Lägg ner tomater, späd med vin och tillsätt saffran och salt. Häll i vatten och lägg i buljongtärningar (till att börja med 2) och låt soppan koka i cirka 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare buljongtärning om det behövs.
  • 1 Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan i 3-4 minuter (tunna fiskbitar kortare tid). Smaka av med salt och peppar. När soppan är klar, ställ grytan åt sidan och blanda sedan försiktigt i räkorna (de ska inte koka). Servera soppan i skålar, strö över lite persilja och fördela musslorna i portionerna eller servera dem på ett fat vid sidan om.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.