Inlagd smörgåsgurka
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor eller andra små inläggningsgurkor
  • 12 liter vatten
  • 10,5 dl grovt salt
  • 1 Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 10,75 dl salt utan jod
  • 14 msk socker
  • 11 hel eller en bit färsk pepparrot, ca 50 gram
  • 11,5 tsk vitpepparkorn
  • 12 msk gula senapsfrön
  • 13 dillkronor eller några msk dillfrönTvätta och borsta gurkorna i vatten. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.