2 kg
Västeråsgurkor eller andra små inläggningsgurkor
12 liter
vatten
10,5 dl
grovt salt
1 Ättikslag:
4 dl ättiksprit (12 %)
10,75 dl
salt utan jod
14 msk
socker
11 hel
eller en bit färsk pepparrot, ca 50 gram
11,5 tsk
vitpepparkorn
12 msk
gula senapsfrön
13 dillkronor
eller några msk dillfrönTvätta och borsta gurkorna i vatten. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Okidoki dags att börja skörda. Den norrländska sommaren har inte riktigt varit med oss så för min del är det lite skralt med skörd, men man tager vad man haver
Chili är gott till väldigt mycket, och i inlagd form blir det än mer användbart. Dock är det så att det är ofta riktigt, riktigt dyrt att köpa färsk chili, priser upp mot 500 kr/kg är inte alls ovanliga för dessa läckerheter
Jalapeño är en perfekt smakkompis till inlagd gurka, det smakar svensk sommar med bett. Förvara inlagd gurka svalt och mörkt så håller den många månader
Skölj gurkan. Skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en skål eller burk. Blanda ättiksprit och vatten, smaksätt lagen med sötningsmedel, peppar och salt
Låt den inlagda sillen stå och dra i 1-2 dygn. 1. Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor
Foto. Johannes Wätterbäck. Det känns som ett måste att odla gurka när man bor i Västerås. Ändå är vi inte så många gurkodlare här, i alla fall inte om man jämför med de gurkodlingar som förekom i staden på 1700-talet
Tina strömmingen i kylskåpet under natten. Vänd strömmingsfileerna i mjöl, ägg och ströbröd. Stek dem på medelvärme, i riktigt smör tills de blir fint gyllenbruna på bägge sidor (majsströbröd gör att filéerna blir något gulare i färgen)
Inlagda jalapenos är ett utsökt tillbehör till t ex tacos eller enchiladas. mat , recept , inlagd jalapeno , jalapeno , santa fe grande , chili , inläggning , syltad
Grunden till inlagd sill är en lag kokt på ättika, socker och vatten. Kommer ihåg när jag gjorde inlagd sill för första gången och hällde på den varma lagen och sillen blev kokt, inte riktigt vad jag ville ha
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.