1 Dosa
1,5 dl vetemjöl 0,5 dl rismjöl 3,5 dl vatten 0,5 dl naturell yoghurt 0,5 tsk salt 0,25 gul lök, riven 0,5 tsk spiskummin
1 Curry
1 stor gul lök 400 g mjölig potatis 400 g blomkål 2 små tomater 2 klyftor vitlök, rivna 1 tsk riven ingefära 1 tsk chilipulver (välj den styrka du gillar) 1 msk garam masala 1 kruka koriander neutral olja, att steka i salt och peppar 3 msk rostade kokosflingor
1 Till
servering 2 dl matlagningsyoghurt mango chutneyBörja med att göra dosasmet. Blanda alla ingredienserna till smeten och låt stå och vila medan du gör curryn. Finhacka lök, skär potatis i stora tärningar, bryt blomkål i små buketter samt tärna tomater. Stek löken, potatis och blomkål gyllene i generöst med olja i en traktörpanna, ca 5 min. Riv i vitlök och ingefära, tillsätt chilipulver och garam masala och låt steka med i 30 sekunder. Tillsätt tomater och stek i 5 minuter under omrörning. Tillsätt ev lite vatten och låt gå tills potatis och blomkål är mjukt under lock på medelvärme. Ta sedan bort locket och låt vätskan koka in i grönsakerna i någon minut. Plocka korianderbladen och finhacka stjälkarna. Vänd ner korianderhacket i curryn, smaka av med salt och peppar. Stek tunna ”pannkakor” av dosasmeten. Lägg curryn i mitten och vik hop dosan. Strö koriander över och servera genast med en klick matlagningsyoghurt och mango chutney.
Stek blomkålsbuketterna hastigt med smör och sesamolja i en stekpanna, smaksätt med salt och peppar. Finhacka rödlök och vitlök, fräs i en gryta med olivolja
Till grytan hade vi ett kryddigt ris, som det snart kommer recept på, samt mango chutney. Jag har bara skrivit "indiska kryddor" som kryddingrediens, eftersom jag brukar variera lite efter vad jag har hemma
I en av de där matlagningsfilmerna med Lotta lagade hon till en indiskblomkålsgrytamedpotatisoch tomater, Aloo Gobi hette den och där fick vi minsann både matnyttigt tips och ett gott skratt
Servera indisk linsgryta med koriandersallad, krasseyoghurt och naanbröd. Lägg i en skål och blanda med grekisk yoghurt, pressad vitlök, honung och salt
Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Kryddigt ris. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs finhackad lök i en tjockbottnad gryta ta med kanelstång, kryddnejlika, kardemumma och strimlad chilipeppar
När du börjar skönja lite stekyta på potatisarna så häller du i de bruna senapsfröna i stekpannan och steker tills potatisen blivit lagom mjuk och knapriga, du kan behöva fylla på med en klick ghee om det ser torrt ut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.