Tricket att få till riktigt goda ugnsrostade grönsaker är att använda ganska hög temperatur och antingen använda varmluftsugn eller se till att släppa ut ånga ett par gånger under rostningen
Skölj blomkålshuvudetoch skär bort blasten från det. Vi är många som kan det där med Meatless Monday vid det här laget, och visst är det bra att allt fler lär sig att vegetarisk mat är minst lika god som ”vanlig” mat och lyckas införliva en del vegetariskt bland veckans middagar
Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna
Kombinationen blomkål, kapris och citronzest är ljuvlig. Jag tror det är Tommy Myllymäki som har något liknande recept i en av sina kokböcker och det här är en variant av det
Tillsätt ev lite vatten och låt gå tills potatis ochblomkål är mjukt under lock på medelvärme. Blanda alla ingredienserna till smeten och låt stå och vila medan du gör curryn
Ugnsrostad rödbeta ochblomkål med pepparrot- och bönmos. Eller som förra veckan för snart fem åtta månader sedan, då det blev lite av en restrensning i kylskåpet, så fick några skedar vita bönor, en bit blomkåloch ett par kokta rödbetor tillsammans uppdraget att agera middagsmat
Skiva blomkålenoch lägg ovanpå. Koka upp vatten i en kastrull och rör i ättika, socker och salt. Ansa bort blasten från blomkålen (denna kan du spara till något annat)
Kan ju inte försitta ett tillfälle att få bjucka lite gött vegokäk – och han är dessutom ett stort fan av indiskt så jag väckte upp mina gamla tikka masalaskills och snodde ihop den här grytan
Kanske testa att göra blomkålsrårakor, eller kanske ugnsrostadblomkål. I en av de där matlagningsfilmerna med Lotta lagade hon till en indiskblomkålsgryta med potatis och tomater, Aloo Gobi hette den och där fick vi minsann både matnyttigt tips och ett gott skratt
Ansa och dela ner blomkålen i små buketter. Finhacka rödlök och vitlök, fräs i en gryta med olivolja. Stek blomkålsbuketterna hastigt med smör och sesamolja i en stekpanna, smaksätt med salt och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.