12,5 kg
grytkött av får (eller lammkött) 2,5 kg kål 4 tsk hela pepparkorn 2 tsk salt 3 dl vatten 1-2 msk mjöl potatis, koktDela kålhuvudet i klyftor. Lägg kött och kål lager i en gryta (kött i botten med fettsidan nedåt). Strö salt, peppar och mjöl mellan skikten. Pepparkorn kan även placeras i en särskild pepparhållare. Häll på vatten. Koka upp och låt koka på svag värme tills köttet är mört (det lossnar från benet), det tar ca 2 timmar. Serveras rykande hett tillsammans med kokt potatis.
Bryn köttet, lägg i gryta, krydda. Strö på persilja. Lägg ikålen och koka klart, räkna med 50-60 minuter. 1 ljus nötbuljongtärning. 1 litetvitkålshuvud, i klyftor. 0,75-1 kg grytkött av lamm 5 dl vatten 1 ljus nötbuljongtärning 1 lagerblad 10 svartpepparkorn 1 litetvitkålshuvud, i klyftor salt
I var och varannan stuga puttrar nu kålgrytorna fullspäckade med fårkött och dofterna spridersig mellan gränder och hus, likt en dimridåspridersig den härliga doften av kål och fårkött mellan husen och kvarteren lite varstans i det norska samhället
Servera fårikålen med kokt potatis och lingonsylt. Ansa vitkålen och ta bort stocken. Väldigt gott. Varva kål, kött och kummin (efter behag) i en stekgryta och häll över buljongen så att det knappt täcker kålen
Blanda vetemjöl special, grovt rågmjöl, rågsikt, bakpulver & havssalt i en bunke. Häll i oljan och mjölken (laktosfri) i bunken/över mjölblandningen och rör till en kladdig deg
Hacka blomkålshuvudeti små bitar och mixa sedan tillgrumligkonsistens. Tillsättäggvitor, hackad mozzarella, linfrö och salt och blanda runt tillsmidig smet
Bakning/Baking. Dagar helt dedikerade åt mumsiga bakverk måste ju vara bland det bästa som finns. Extra roligtblir det om man passar på att baka sittfika själv till den här dagen
Ska hitta på lite nytt fikabröd snart, så Du fårlite gott till sommarens kaffekalas. I Grekland består fikat av en liten kopp starkt kaffe med mycket sump i botten
Det får det väl ändå vara värt tänker jag och kastar en längtande blick på ovanstående citron och kardemummakaka som jag bakade och serverade på cafeet
För att få ett ännu vackrare yttre kan pumpafrön läggas i formen innan smeten hälls i. 12 tsk bikarbonat. 12,5 dl fil eller kvarg. 1Blanda de torra ingrediensernavidsidan om, inklusive solrosfröna. 1Häll ner smeten i bakformen. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.