Hjortragu med trattkantareller & timjan
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 700 g grytbitar av hjort eller rådjur
  • 12-3 msk smör
  • 1 salt & peppar
  • 12 gula lökar
  • 12 vitlöksklyftor
  • 13 dl vatten
  • 11 mörk oxbuljongtärning
  • 11 msk svampsoja
  • 11 msk färsk repad timjan eller 1 tsk torkad
  • 12 lagerblad
  • 1150 g rimmat sidfläsk
  • 1200 g trattkantareller
  • 11 dl torr sherry
  • 11 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
  • 1 smör- och honungsstekta kålrots­tärningar, se separat recept
  • 1 timjan
  • 11 kålrot, cirka 700 g
  • 12 msk smör
  • 11 msk rapsolja
  • 11 msk honung
  • 1 salt & vitpepparTorka av köttet och bryn det runtom i en stekpanna med smör tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg över i en gryta. Skala och grovhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör 2 minuter, utan att det tar färg. Lägg över i grytan.
  • 1 Tillsätt vatten och buljongtärning­ och låt grytan koka upp. Blanda i soja, timjan och lagerblad.
  • 1 Skär fläsket­ i strimlor. Ansa svampen.­ Fräs fläsket i en stekpanna till det är knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.­ Fräs sedan svampen i 1 msk smör, 5 minuter.
  • 1 Blanda ner nästan allt fläsk och svamp i grytan, spara lite till garnering.­ Tillsätt sherryn. Låt grytan­ koka upp och sedan sjuda, på svag värme under lock, cirka 1 1/2 tim. Känn efter att köttet är mört.
  • 1 Red av med majsstärkelse utrörd i vattnet. Låt grytan koka upp och koka 5 minuter utan lock. Smaka av kryddningen.­ Servera med smör- och honungsstekta kålrotstärningar.
  • 1 Kålrotstärningar: Skär kålroten i 2 cemtimeter tjocka skivor. Skala skivorna med skalkniv. Skär i 2 centimeter stora tärningar. Stek dem i en stekpanna med smör och rapsolja på medelvärme, tills de får fin färg och känns lagom mjuka, cirka 10 minuter. Rör om hela tiden i panna. Tillsätt honungen på slutet av stektiden.­ Salta och peppra.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.