700 gram
hjortinnanlår eller annat grytkött från hjort
14 msk
matolja eller smör
11 stor
gul lök
13 klyftor
vitlök
12
morötter
12 msk
vetemjöl
10,5 tsk
salt
12 krm
svartpeppar
12 tsk
rödavinbärsgelé
11 tsk
tomatpuré
11 tsk
kinesisk soja
12 tsk
Dijonsenap
11 krm
torkad dragon
16 dl
vatten
12,5 dl
grädde
1 Rostade
grönsaker: 1 huvud blomkål
11
aubergine
11
zucchini
11
rödlök
14 msk
olivolja
12 krm
salt
11 krm
svartpeppar
1 Råris:
3 dl råris
15 dl
vatten
10,5 dl
vildris (valfritt)
10,5 dl
hackad bladpersilja att garnera medHjortgryta: Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta. Skala och hacka under tiden lök och fräs den. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken. Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut. Pudra över mjöl och rör runt. Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja. Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten samt rör om. Koka upp och tillsätt senap och dragon. Låt hjortgrytan koka på låg värme - gärna under lock - i 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet. Smaka på en liten bit av en köttbit och känn om det är mört. Annars koka vidare. När hjortköttet kokat mört rör i du i grädden och smakar av med salt och svartpeppar samt ev. mer senap om du gillar det. Börja koka rårris efter du fått igång hjortgrytan: mätt upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med de rostade grönsakerna när det är ca 30 minuter kvar på grytan: ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar. Skala och klyfta rödlök. Skala och dela morötter i grova bitar. Skala och halvera vitlöksklyftor. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet. Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
Hjort, kantareller och trumpetsvamp i en härlig kombination, kryddad med både enbär och rosépeppar. Helt enkelt en suverän höstgryta att njuta av i höstmörkret, tillsammans med ett gott rödvin så är fredagsmiddagen fixad
Servera svampragun medhjortgrytan och potato skins. Hjortgrytan. Jag tycker att det är väldigt gott med vilt, men jag är inte direkt van vid att tillaga det
Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull. På brunchbuffén fanns också några sötsaker, bland annat en vaniljpannacotta med granatäpplesirap
Mosa hälften av hallonen med fruktsockret. Blanda samman creme fraiche, grädde, mjölk, kaffegrädde och Gelésocker Multi till puddingen i en kastrull och koka upp
Syrad grädde är precis vad namnet beskriver – en grädde som syrats med mjölksyrabakterier för en lätt syrlig smak, vilket gör det enkelt för dig att balansera smakerna när du lagar mat
Färga brunt med colorit och smaka av med salt och peppar. Jag bara reducerade såsen och lade till lite grädde, mer vin och lite timjan, stekte svamp som jag lade i och gjorde rotmos att servera till
Första gången jag tillagar falukorv i ugn tillsammans medgrädde vilket är en gåta nu när det känns ganska självklart (säkert hopplöst "efter" men ändå)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.