Hjortgryta med grädde
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 700 gram hjortinnanlår eller annat grytkött från hjort
  • 14 msk matolja eller smör
  • 11 stor gul lök
  • 13 klyftor vitlök
  • 12 morötter
  • 12 msk vetemjöl
  • 10,5 tsk salt
  • 12 krm svartpeppar
  • 12 tsk rödavinbärsgelé
  • 11 tsk tomatpuré
  • 11 tsk kinesisk soja
  • 12 tsk Dijonsenap
  • 11 krm torkad dragon
  • 16 dl vatten
  • 12,5 dl grädde
  • 1 Rostade grönsaker: 1 huvud blomkål
  • 11 aubergine
  • 11 zucchini
  • 11 rödlök
  • 14 msk olivolja
  • 12 krm salt
  • 11 krm svartpeppar
  • 1 Råris: 3 dl råris
  • 15 dl vatten
  • 10,5 dl vildris (valfritt)
  • 10,5 dl hackad bladpersilja att garnera medHjortgryta: Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta. Skala och hacka under tiden lök och fräs den. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken. Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut. Pudra över mjöl och rör runt. Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja. Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten samt rör om. Koka upp och tillsätt senap och dragon. Låt hjortgrytan koka på låg värme - gärna under lock - i 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet. Smaka på en liten bit av en köttbit och känn om det är mört. Annars koka vidare. När hjortköttet kokat mört rör i du i grädden och smakar av med salt och svartpeppar samt ev. mer senap om du gillar det. Börja koka rårris efter du fått igång hjortgrytan: mätt upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med de rostade grönsakerna när det är ca 30 minuter kvar på grytan: ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar. Skala och klyfta rödlök. Skala och dela morötter i grova bitar. Skala och halvera vitlöksklyftor. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet. Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.