1949 får
den amerikanske flygaren Earl Dedman 32 av de gigantiska vetekärnorna (dubbelt så stora som andra hos vetesorter) av en kompis som hade kommit över dem under en resa. Dedman skickar vetekornen hem till sin far i Fort Benton, Montana, USA som genast sätter igång att odla vetet på sina ägor. Familjen Dedman saluför vetet som King Tut’s Wheat då man påstod att kärnorna var upphittade i en egyptisk pyramid. Det var dock inte var sant. Kompisen hade troligen köpt kornen av en gatuförsäljare i Kairo. Någon försäljningssuccé blev det aldrig för Dedmans.
1/2
dl
2
dl
120 g
(2 dl) rågmjöl
Rör ihop alltsammans, täck med lock eller plastfolie och ställ lite lagom varmt under natten (sisådär 22–25 grader, 8–12 timmar).
Morgon/förmiddag
18 g
(3 tsk) salt
Rör ihop alltsammas i en bunke och låt vila 45 minuter
Häromdagen när jag satt och slösurfade hittade jag ettbrödreceptsom lät spännande. Det innehåller inget mjöloch kan göras glutenfritt om man väljer glutenfria havregryn
Jag gjorde en helt vanlig, enkel bröddeg gjord på vetemjöl, jäst och vatten som jag sedan smaksatte med basilikaolja, vitlökspulver och lite finhackad färsk rosmarin
Så har det börjat ett nytt härligt år, som vi hoppas ska bjuda på mycket roligt. I julklapp fick jag Martins nya bok Enklare bröd, som innehåller allt från surdegsbröd, långjästa brödoch knådfria degar
Används med fördel sominblandningsmjöl ihop med Rustique Vete och ger då ett luftigare, och mer smakrikt, resultat vid bak av till exempel baguetter eller surdegsbröd
En timme senare tar jag ut ettbröd ur ugnen som bokstavligen och bildligen fräser åt mig. Kommer ihåg mitt osaltade julbrödoch slänger på eget bevåg ned salt också
Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning eller vispning. Det är faktiskt första gången som jag tycker att Christine gjorde rätt som valde den lugnare och stabilare Raoul (den rollen spelades av Anton Zetterholm)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.