11 citron
i skivor eller klyftor till serveringFörbered fisken: Rensa fisken. För laxsida och större filéer som makrill låt skinnet vara kvar (lägg nedåt i röken). För mindre fiskar så rensa bara ut inkråm och lämna skinn, fenor och huvud. Torka av fisken med lite papper och lägg i en bunke. Gnid in fisken med ca en tsk salt och förvara helst kallt tills det är dags att röka. Du kan ha fisken i salt över natten i kylen exempelvis. Saltar du fisken så blir den lite fastare i rökt skick. Skölj av det mesta saltet och torka fisken igen. Salta och peppra fisken. Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller muskot. Förbered ABU-röken: Säkerhet först: Välj ett brandsäkert underlag till röklådan och dess bränslebehållare som ska stå under lådan ex. sten, keramik eller grus. Ha ett lock eller liknande till hands att lägga över och släcka t-spriten i bränslebehållaren. Strö ett 0,5 cm lager rökspån i botten på röklådan. Lägg upp fisken på rökgallret och placera över rökspånen i röklådan. Det finns två storlekar ABU-röklådor. Har du den mindre får du dela upp fisken i två omgångar rökning. Ställ bränslebehållaren på brandsäkert underlag där du ska ha röken och häll i t-sprit upp till hälften av behållaren och tänd på spriten. Ställ över röklådan med fisken. Skjut på locket och lämna en 0,5 cm glipa. Varmrök fisken i 8 - 10 minuter om det är små fiskar eller fisk i bitar; ca 15 minuter om det är större bit eller bitar fisk. Lyft bort röklådan. Lyft upp gallret med fisken. Fisken är nu klar att serveras. Rök ev. en omgång fisk till om du har den lilla ABU-röken. Efter rökningen så släck försiktigt bränslet genom att kväva det med ex. ett lock. OBS det är mycket brandfarligt så akta dig. Varmrökt fisk kan serveras varm, ljummen eller så kan du ha den i kylen till senare. Gott till rökt fisk är ex. kokt färskpotatis med smör och salt; sås av gräddfil förslagsvis blandad med tärnad gurka. Potatissallad är också gott. Knäckebröd med smör är en klassiker med rökt fisk ex. rökta abborrar till förrätt. Rosta gärna knäcket knaprigt innan i röken (utan rökspån då) samt låt svalna; bred på smör och ös på med rökt fiskkött och njut.
Skiva fiskfilén, lägg i form och strö över dillen. Slå det över fisken. Favorit i repris. Den här är grymt god, så har ni missat den får ni åter chansen att prova på den
Ibland serverar jag en LCHF-variant där jag byter potatismoset mot blomkålsmos, men idag fick barnen brinnande kärlek enligt dansk modell med mycket kolhydrater medan maken och jag åt en återkommande god och enkel fiskrätt med smak av bacon, parmesan och gräslök
Mitt bästa recept på kall sås till fisk. Servera till någon god fiskrätt och potatis. ) framtestad till perfektion enligt mig med många underbara smaker ihop
Stek fisken i smör. Slå såsen över fisken. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl- eller rågmjöl att panera fisken i, vit- eller svartpeppar, smör, olivolja, 1-2 msk små avrunna kapris, 2 sardeller, 1 hackad vitlöksklyfta, 1 dl vitt vin, saften av 1 citron, 1 tsk sambal oelek, 2 msk hackad persilja. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl
Minns du den kalla, vita såsen som man alltid fick till fiskpinnarna i skolan. En filbaserad sås, utan några tydliga smaker egentligen… Det låter otroligt osmickrande (som mycket skolmat tyvärr gör), men det var en väldigt god sås till fisk, faktiskt
Skär fisken i lite lagom stora bitar, öring eller torsk eller bara den fisk ni har. Lägg på fisken ovanpå potatisen tillsammans med ägghacket,pepparrot och citronskal
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.