1 Alternativ
smaksättning (till halva mängden: 3 dl):
1/2
apelsin
1/2 kruka
koriander1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.
12. Ha
ner chilimixen i en kastrull med smör och värm på medelvärme under cirka 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att värma det får vitlöken en god, rund smak.
13. Rör
ihop kallt vatten med en matsked majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning cirka 10 minuter. Låt sweet chilisåsen svalna helt och kontrollera sedan konsistensen. Blir den för rinnig, rör ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, ha ner i såsen, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se gärna mina kommentarer ovan ovan vad gäller simmigheten.
14. Tappa
upp såsen i flaskor när den fått bra konsistens. Vill man variera sig kan man smaksätta sweet chilisåsen med koriander eller apelsinskal. Finhacka en halv kruka färsk koriander och/eller riv i skalet från en halv apelsin.
Den bästa sweetchilisåsen gör man själv. Min son (som är storkonsument av Sweet Chili) har godkänt detta recept så därför skriver jag upp den så jag alltid kommer ihåg att göra den precis såhär
No more sweetchilisås från affären, säger jag bara. Jag tror att jag har sagt det innan men det här året vill jag verkligen bli bättre på att laga asiatisk mat
Det blev mycket godare än köpt sweetchilisås, eller helt annorlunda - sötare i och med den goda honungssmaken och starkare, köpt sweetchilisås är mildare och mer "bulk" än smak i jämförelse
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.