Nyponsoppa – en riktig höstdessert av färska nypon. Hemgjord nyponsoppa på färska nypon serveras med lättvispad grädde och hembakade små mandelbiskvier som en färgsprakande höstdessert
Mixa med stavmixer till mos och passera sedan genom en sil för att få bort kärnor och skalbitar. Vad passar då bättre än att koka en alldeles egen nyponsoppa att värma sig med på höstutflykten
Igår när jag som bäst satt och funderade på vad jag skulle kunna tänka mig att äta till frukost idag, kom jag på att jag hade en påse med nyponskalsmjöl i skafferiet - importerat från Sverige, såklart, för jag har aldrig hört någon i Italien tala om nyponsoppa
Jag har blivit nästintill beroende av att plocka nypon och göra massor av härliga saker att äta. Skär därefter av blomfästet och botten med en liten kniv
Rör ut purén i lite av kokvattnet så att det löser upp sig. Att plocka en liter går jättesnabbt, och någon timme senare har nyponen förvandlats till nyponsoppa
Om du inte har någon termometer till hands kan du använda dig av en träslev när smeten är tillräckligt tjock för att täcka baksidan av sleven är den klar
Skölj avnyponen. Mixa sedan lite igen, gärna med en stavmixer. Med några liter nypon kommer man långt eller ja man kan göra väldigt god nyponsoppa i alla fall
Nu är nyponsoppan klar. Skölj nyponen väl. Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. Är nyponen torkade krossar du dem lätt (krossa ej kärnorna)
Vi blev sugna på nyponsoppa här hemma och bestämde oss för att pröva att göra själv. Drick/ät varm eller kall antingen som den är eller med lite topping i form av turkisk yoghurt, mandelbeskvier och pumpafrön
Nedan följer ett recept på hemmagjord jordgubbsmarmelad med smak av lime. Att göra egen hemmagjord marmelad är väldigt enkelt och det är kul att exprimentera med olika smaker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.