16 dl
rundkornigt sushiris 6,5 dl vatten 1 dl risvinäger 3 msk strösocker 2 tsk salt 2 noriark (sjögräsark) 400 g salma- eller fröyalax 2 avokado 3 msk färskriven pepparrot 1 msk neutral rapsolja 1 dl sesamfrön, rostade 1 msk japansk soja 1 dl majonnäs 1 tsk sesamolja 1 ask krasse, klippt 1 kruka gräslök, finhackad 1 dl gari (picklad ingefära) 1 dl japansk soja, till serveringBörja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil. Koka riset i 6,5 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål. Blanda risvinäger med socker och salt till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott. Under tiden riset kokar, förbered de övriga ingredienserna. Skär lax i tunna bitar, skär avokado i tunna skivor på längden och klipp norin i 1 cm breda remsor. Blanda riven pepparrot med oljan. Finhacka gräslök och klipp krasse. Blanda majonnäs med 1 msk soja och sesamoljan. Ställ fram en skål med vatten att blöta händerna i, med blöta händer klibbar inte riset lika mycket. Lägg lite ris i handen och lägg på en gnutta pepparrot. Lägg på en laxskiva och forma försiktigt till ett munsstort paket. Linda en remsa nori runt om. Upprepa med resten av laxen och gör sedan samma sak med avokadon. Lägg sushibitarna på ett vackert fat i rad. Strö över sesamfrön, gräslök och krasse. Servera sushin med resterande soja och gari samt sojamajonnäs att dippa i för de som vill.
Sushin som maträtt har fått ett rejält uppsving i Sverige under de senaste åren och allt fler sushi-ställen slår upp portarna lite här och var, på gott och ont
4 4 port ris (gärna jasmin) Sås 1 dl japansk soja 1/2 dl vatten 1/2 dl honung eller strösocker 1 msk riven färsk ingefära 1 vitlöksklyfta 1 tsk majsstärkelse Grönsaker 2 tsk sambal oelek 1 lime 1 msk olja salt 1/2 förp stjälkselleri (à 450 g) 250 g pak choi Kött ca 500 g lövbiff 1 msk olja 1 msk sesamfrön Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.