10,5 tsk
ingefäraKoka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Skölj och putsa levern. Skär lever och späck i mindre bitar. Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare. Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen. Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer. Blanda alla ingredienser i en bunke. Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet. Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt, kryddor mm. Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar. Räkna ca 4 st 6 dl formar eller en till två större formar på ca 2-3 liter. Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna. Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet. Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur. Använd stektermometer. Det tar ca 1,2 timmar. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid. Ta av folien de sista 20 min så får leverpastejen lite färg. Ta ut leverpastejen. Känn att pastejen är lika fast i mitten som vid kanten. Låt leverpastejen kallna. Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.
I går började vi förberedelserna inför julfirandet en smula, Håkan tog så att säga jobbet med sig hem och ställde sej att göra leverpastej på sin lediga dag
Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den i 1 1/2 cm breda bitar. Blanda crème fraiche, majonnäs, mixcaviar, dill, klippt gräslök och ho-nung i en skål
Snabblagad leverpastej400 gram findelad kycklinglever1 gul lök finhackadsalt och peppar25 gram smör till stekning2 dl grädde100 gram smör1 tsk torkad timjan0,5 dl färsk finhackad persilja1 konservburk sardeller med kapris1 msk whiskyStek levern i rikligt med smör, tillsammans med hackad lök
Det är här hemgjorda proteinbars är suveräna. bild från matfusk. nu. Jag får ofta frågan om jag kan rekommendera något mellanmål som är lätt att ta med sig och som håller bra en hel dag utan kylskåp
Hej på er snyggingar. Tänkte ge er ett sjukt bra tips. Jag och Fanny älskar att gotta oss, gärna varje kväll men vi väljer alltid lite nyttigare allternativ
Hej i solen. Fredag. Och inte vilken fredag som helst – jag går på semesteeeeer. ) Har jobbat galet mycket den här veckan så det ska bli extra skönt att komma hem ikväll
Hemgjord kebab och kebabsås. Denna lördag har nästan hela dagen bestått av matlagning till och från, jag har nämligen gjort hemmagjord kebab och det tog sin lilla tid
Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten). Skär köttet i tunna skivor eller strimlor. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.