Hemgjord leverpastej
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram svin- eller ungnötslever
  • 1250 g späck eller fläsk
  • 11 gul lök
  • 11 msk smör
  • 16 ansjovisfiléer
  • 13 ägg
  • 10,5 dl vetemjöl
  • 13 dl vispgrädde eller mjölk
  • 11 tsk salt
  • 12 krm vitpeppar
  • 12 msk konjak (valfritt)
  • 11 tsk mejram
  • 10,5 tsk ingefäraKoka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Skölj och putsa levern. Skär lever och späck i mindre bitar. Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck. Låt stå i 5 minuter. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm. Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare. Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen. Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer. Blanda alla ingredienser i en bunke. Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet. Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt, kryddor mm. Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar. Räkna ca 4 st 6 dl formar eller en till två större formar på ca 2-3 liter. Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna. Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet. Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur. Använd stektermometer. Det tar ca 1,2 timmar. Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid. Ta av folien de sista 20 min så får leverpastejen lite färg. Ta ut leverpastejen. Känn att pastejen är lika fast i mitten som vid kanten. Låt leverpastejen kallna. Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka. I frys håller leverpastej minst en månad.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.