175 g
vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
1325 g
vetemjöl
1175 g
vatten
110 g
havssalt
1400 g
krossade tomater av bästa kvalitet
12 msk
tomatpuré
11-2 klyftor
vitlök, rivna
11,5 dl
finriven parmesan eller grana padano
1 salt
och nymalen svartpeppar
1400 g
nötfärs
12 klyftor
vitlök, hackade
11 msk
spiskummin
10,5 msk
paprikapulver
11 msk
mald koriander
10,5 tsk
kanel
11 tsk
nymald svartpeppar
10,5 tsk
cayennepeppar
11 msk
tomatpuré
1
salt
1 olja,
att steka i
11/3 av
tomatsåsen
1 harissapasta
eller cayennepeppar
11,5 dl
gräddfil
10,5 dl
majonnäs
12 stora
klyftor vitlök
11 tsk
honung
1 salt
och svartpeppar
13 dl
riven ost, valfri
1
peperoni
1 strimlad
rödlök
1 grovhackad
isbergssallad
1 Poolish
till pizzadeg75 g vatten, 28 grader 25 g jäst 75 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
1 Bortgöring
till pizzadeg325 g vetemjöl 175 g vatten 10 g havssalt
1 Tomatsås400
g krossade tomater av bästa kvalitet 2 msk tomatpuré 1-2 klyftor vitlök, rivna 1,5 dl finriven parmesan eller grana padano salt och nymalen svartpeppar
1 Kebabfärs400
g nötfärs 2 klyftor vitlök, hackade 1 msk spiskummin 0,5 msk paprikapulver 1 msk mald koriander 0,5 tsk kanel 1 tsk nymald svartpeppar 0,5 tsk cayennepeppar 1 msk tomatpuré salt olja, att steka i
1 Het
tomatsås1/3 av tomatsåsen harissapasta eller cayennepeppar
1 Gräddfilssås1,5
dl gräddfil 0,5 dl majonnäs 2 stora klyftor vitlök 1 tsk honung salt och svartpeppar
1 Till
utbakning och servering:3 dl riven ost, valfri peperoni strimlad rödlök grovhackad isbergssalladPoolish
Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader. Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur. Bortgöring
Häll mjöl och vatten i en degbunke. Tillsätt poolish och knåda degen på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg. Lägg upp degen på mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora delar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg över en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar. Tomatsås
Häll alla ingredienser i skål och mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar, tomatsåsen ska ha mycket smak, då man inte tar så mycket på varje pizza. Köttfärs
Fräs köttfärsen i olja tillsammans med kryddor och lök tills färsen är ordentligt brynt. Het tomatsås till toppen
Mixa 1/3 av tomatsåsen till pizzan med harissapasta eller cayenne efter tycke och smak. Gräddfilssås
Blanda gräddfil och majonnäs, riv ner vitlöken och blanda med honung. Smaka av med salt och peppar. Utbakning
Nu är det dags att börja baka pizza! Värm ugnen till 300 grader, eller maxtemperaturen för din ugn. Vänd den färdigjästa degen i ett fint mjöl och strö även ut lite av mjölet på bakbordet. Kavla ut degen till en tunn botten. Vänd på degen mellan varven och pudra med mer mjöl så att degen är lätt att hantera och framför allt inte fastnar när du senare lägger på toppingen. Försök dock att inte kavla in för mycket mjöl i degen, då blir den bara torr och tråkig. Tänk också på att inte stressa degen när du kavlar ut den utan jobba mjukt och följsamt så att inte glutentrådarna spricker. När du tror att den är färdigkavlad ska du göra den ännu tunnare! Klappa bort överflödigt mjöl innan du börjar lägga på fyllningen men kolla att degen släpper från bakbordet så att den inte blir svår att få upp på antingen på bakspade eller plåt när du ska flytta den till ugnen. Är du osäker på pizzabakningen kan du lägga över pizzan på ett bakplåtspapper innan du lägger på toppingen och sedan baka den på själva bakplåtspappret. Bred tomatsås över bottnen och fördela hälften av osten över. Toppa med kebabfärsen och avsluta med resterande ost. Grädda i 5-10 minuter eller tills pizzan fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter, det ger karaktär och smak! Toppa med isbergssallad, strimlad rödlök, peperoni, den heta tomatsåsen och gräddfilssås. Servera genast.
Det här receptet är dessutom inte svårt att göra själv. Gnid in korven med saltblandning och ställ i kylskåp i några timmar Spola av och förvara väl avrunnen i fryspåsar Recept
Vi ger dig bästareceptet. Våra scones är ett klassiskt sconesrecept bakat på vete- och grahamsmjöl, bakpulver, salt, smör och mjölk men vi vill även tipsa om ett favoritrecept, valnöts- och yoghurtscones
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.