10,8 dl
vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
12 dl
vatten
11 tsk
saltSätt ugnen på grill. Skär bort fästena på chilifrukterna. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna. Rosta ca 5 minuter till. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Koka upp den och häll den sedan varm i rena burkar. Sätt på lock och ställ dem upp och ner att kallna. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska. Chilisåsen håller sig i flera veckor.
Låt sweet chilisåsen svalna helt och kontrollera sedan konsistensen. Vill man variera sig kan man smaksätta sweet chilisåsen med koriander eller apelsinskal
Anette hade gjort en hotti hotti chilisås som var supernajs till bacon och äggröra. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås
Vi skördade redan några som gröna när vi gjorde gröna plättar med mangold och chili förut, men nu har de flesta blivit mogna och röda och vi kände att det var läge att ta tillvara på chilin på något sätt, så vi bestämde oss för att testa att göra egen chilisås
Det blev mycket godare än köpt sweet chilisås, eller helt annorlunda - sötare i och med den goda honungssmaken och starkare, köpt sweet chilisås är mildare och mer "bulk" än smak i jämförelse
Det är här hemgjorda proteinbars är suveräna. bild från matfusk. nu. Jag får ofta frågan om jag kan rekommendera något mellanmål som är lätt att ta med sig och som håller bra en hel dag utan kylskåp
Hej på er snyggingar. Tänkte ge er ett sjukt bra tips. Jag och Fanny älskar att gotta oss, gärna varje kväll men vi väljer alltid lite nyttigare allternativ
Hej i solen. Fredag. Och inte vilken fredag som helst – jag går på semesteeeeer. ) Har jobbat galet mycket den här veckan så det ska bli extra skönt att komma hem ikväll
Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten). Skär köttet i tunna skivor eller strimlor. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.