Hembakat vörtbröd
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 11 flaska porter, 33 cl
  • 11 flaska julmust, 33 cl
  • 1100 g smör
  • 11/2 msk mald ingefära
  • 11/2 tsk mald nejlika
  • 11 tsk kardemumma
  • 12 tsk salt
  • 11 dl mörk sirap el. brödsirap
  • 110 dl rågsikt
  • 16 dl vetemjöl
  • 11 dl russin (kan uteslutas)
  • 11 dl lingonsylt el. frysta lingon (kan uteslutas)Väg upp alla ingredienser utom russin i en bunke men ta inte i allt vetemjöl på en gång, börja med 3 dl.
  • 1 Kör igång degblandaren på låg hastighet och låt den arbeta ihop degen ordentligt, gärna 10-12 minuter. Ta i russinen mot slutet om du tycker om det i ditt vörtbröd. Ta i mer mjöl efter hand om degen fortfarande är kladdig. Den ska vara ganska lös men om du tar på degen ska du inte fastna med fingrarna.
  • 1 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda upp den. Baka sedan ut den i valfri form, frallor eller limpor och låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca. 3 timmar. Snitta limporna i ett vackert mönster och mjöla frallorna lätt.
  • 1 Baka av på 250grader i 7-10 minuter för frallor och 20-25 minuter för limporna. Gör du limpor kan du sänka temperaturen på ugnen till 225grader efter 10 minuter.
  • 1 Tips: För vackra frallor kan du låta de jäsa och baka av dem i smorda non-stick muffinsformar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.