11.2 kg
oxfilé salt peppar 2 msk färsk timjan 2 msk smör 500 g körsbärstomater Potatiskaka: 700 g potatis 2 st morot 1 st palsternacka 1 st gul lök 2 st ägg 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 2 dl riven ost salt peppar Rödvinssås: 2 st schalottenlökar 1 msk tomatpuré 1 msk rörsocker 2 msk smör 3 dl rött vin 3 dl vatten 3 msk kalvfond 1 msk soja 2 tsk sirap mörk salt peppar 1 msk maizena majsstärkelse Ugn: 200°/150°Potatiskaka: Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka och lök, och varva allt i en smord ugnsform med löstagbar kant. Salta och peppra mellan varven. Täck formen runt omkring med aluminiumfolie så det inte läcker vid tillagningen. Vispa samman ägg, grädde och mjölk, och häll i formen. Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, ca 1 timme och 15 minuter.
1 Rödvinssås:
Skala och hacka löken. Fräs lök, tomatpuré och socker ett par minuter i en kastrull med smör. Späd med vin, vatten och fond, och koka ihop såsen i 10 minuter. Sila såsen och koka upp. Smaka av med soja, sirap, salt och peppar. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten, och koka ett par minuter.
1 Krydda
köttet runt om med salt och peppar. Bind upp det med steksnöre. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och timjan. Lägg över i en ugnsform tillsammans med tomaterna och stek klart i ugn tills innertemperaturen är 60°, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 20 minuter innan det skivas.
1 Skiva
upp köttet och skär potatiskakan i snibbar. Servera med sås, och ugnsbakade tomater.
Putsa oxfilénoch stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. Fräs undertiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör
B. j. u. d. e. r. p. å. n. a. g. o. f. s. t. m. l. i. h. ä. E. ö. v. b. y. k. R. c. H. M. ,. x. é. 4. 8. 0. G. 1. L. K. 2. S. 7. 5. 3. T. 6. P. /. (. ). O. V. C. D. A. s j. k g. d l
oxfilé,. Förutom att fixa maten för kvällen så inleddde jag även "mellovakan" med att riva av några mellolåtar med sång och gitarr innan tv-sändningen började
Helstektoxfilé. Dela smöret i klickar och lägg i bunken med den kalla stekta löken. Se till att smöret är rumstempererat när du börjar arbeta med det, då går det smidigare
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.