Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssås
www.hemtrevligt.se
www.hemtrevligt.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1.2 kg oxfilé
  • 1 salt
  • 12 msk färsk timjan
  • 12 msk smör
  • 1500 g körsbärstomater
  • 1700 g potatis
  • 12 st morot
  • 11 st palsternacka
  • 11 st gul lök
  • 12 st ägg
  • 12 dl vispgrädde
  • 11 dl mjölk
  • 12 dl riven ost
  • 12 st schalottenlökar
  • 11 msk tomatpuré
  • 11 msk rörsocker
  • 13 dl rött vin
  • 13 dl vatten
  • 13 msk kalvfond
  • 11 msk soja
  • 12 tsk sirap
  • 11 msk maizena
  • 1 majsstärkelse
  • 11.2 kg oxfilé salt peppar 2 msk färsk timjan 2 msk smör 500 g körsbärstomater Potatiskaka: 700 g potatis 2 st morot 1 st palsternacka 1 st gul lök 2 st ägg 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 2 dl riven ost salt peppar Rödvinssås: 2 st schalottenlökar 1 msk tomatpuré 1 msk rörsocker 2 msk smör 3 dl rött vin 3 dl vatten 3 msk kalvfond 1 msk soja 2 tsk sirap mörk salt peppar 1 msk maizena majsstärkelse Ugn: 200°/150°Potatiskaka: Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka och lök, och varva allt i en smord ugnsform med löstagbar kant. Salta och peppra mellan varven. Täck formen runt omkring med aluminiumfolie så det inte läcker vid tillagningen. Vispa samman ägg, grädde och mjölk, och häll i formen. Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, ca 1 timme och 15 minuter.
  • 1 Rödvinssås: Skala och hacka löken. Fräs lök, tomatpuré och socker ett par minuter i en kastrull med smör. Späd med vin, vatten och fond, och koka ihop såsen i 10 minuter. Sila såsen och koka upp. Smaka av med soja, sirap, salt och peppar. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten, och koka ett par minuter.
  • 1 Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bind upp det med steksnöre. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och timjan. Lägg över i en ugnsform tillsammans med tomaterna och stek klart i ugn tills innertemperaturen är 60°, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 20 minuter innan det skivas.
  • 1 Skiva upp köttet och skär potatiskakan i snibbar. Servera med sås, och ugnsbakade tomater.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.