165 g
marinad på påse (jag tog Santa Marias vitlöksmarinad)
1
Salt
1
Peppar
15 stora
potatisar
12 stora
morötter
12 stora
palsternackor
13 stora
rödbetor
175 g
ädelost efter egen smak
1230 g
pepparsås (jag hade köpt färdig, Erik Lallerstedt)
1
Smör/milda
1
Olja
1800 g
rostasfile i bit 65 g marinad på påse (jag tog Santa Marias vitlöksmarinad) Salt Peppar 5 stora potatisar 2 stora morötter 2 stora palsternackor 3 stora rödbetor 75 g ädelost efter egen smak 230 g pepparsås (jag hade köpt färdig, Erik Lallerstedt) Smör/milda OljaBörja med att lägga köttet i marinad, endera i en plastpåse eller i en bunke. Gör egen marinad om du vill, men jag använde en påse av Santa Marias vitlök&örter marinad som var kvar från grillsäsongen. Låt köttet vila i marinaden minst ett par timmar - vänd då och då. När köttet är färdigmarinerat bryn det då snabbt i stekpanna och krydda efter eget behag. Kanske lite chili,vitlök, och viltkrydda? Lägg över i ugnssäker form och stek i ugn i 175 grader tills köttets innertemperatur är 64 grader. Då är det genomstekt och lite rosa som jag gillar det. Vill man har mer rött eller mindre genomstekt - öka eller minska tiden själva. Svep in köttet i folie så det får vila. Spara den eventuella köttsaft som blivit över. Skala palsternacka, morötter och rödbetor. Om ni vill skala även potatis, jag brukar bara tvätta dem och använda dem med skalet på nu när de fortfarande har så tunt skal. Koka rödbetorna lite mjuka i lättsaltat vatten i cirka 3-5 minuter och ställ på avsvalning. Skär morötter, palsternacka och potatis i klyftor och lägg över i långpanna och ringla olja över och stek i ugn cirka 220 grader i 15-20 minuter tills de är mjuka och lite krispiga. Öka gärna värmen sista minuterna för att få extra krispig yta. Jag brukar då ringla över lite honung och köra på varmluft och grill. Rör om då och då under hela stektiden. Dela rödbetorna i 4-6 bitar och lägg i egen ungsfast form, ringla över olja och stek i ugnen samtidigt som rotfrukterna, Under de sista minuterna smular du över ädelost (eller fetaost också jättegott) och gratinerar de sista minuterna på högre värme. Värm Lallerstedt såsen i vattenbad och toppa med den kvarvarande stekskyn från köttet. Rör om, obs det ska INTE koka. Mums. Ta det vilande köttet och skär det i skivor, garnera med persilja, timjan, grönsaker om ni vill. Servera kött, rotfrukterna och rödbetor, sås var för sig. GOOD LUCK!
Skiva filéerna i ganska tjocka skivor lite på snedden och servera med salsan, ugnsbakade rotfrukteroch lättkokta sugarsnaps eller sockerärtor och små broccolibuketter
Gårdagens och dagens middag består av en helstekt kalkonfilé (bryn hastigt i stekpannan och laga sedan färdigt i ugnen, innertemperaturen ska upp till 72 grader) med ugnsrostad sötpotatis och palsternacka (olivolja, torkad timjan och flingsalt på) och en chevrékräm gjord på crème fraiche, chili och chevréost. Supergott och det gick riktigt snabbt, bara 20 minuter på 225 grader i ugnen
Jag har en lång kväll framför mig med studier men vill passa på att delge er med ett toppenrecept som jag kommer att göra mååånga gånger framöver i vår och sommar
Putsa bort eventuella senor på rostasbiten. När köttet är ordentliget brynt lägger du i resten av smöret tillsammans med vitlök och timjan och sätter av värmen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.