Helstekt kalkon på klassiskt vis
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 Ingelsta kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg
  • 14 äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
  • 175 g smör i bitar
  • 1125 g katrinplommon
  • 1200 grödlök i bitar
  • 12 kvistar timjan
  • 12 kvistar rosmarin
  • 12 kvistar salvia
  • 1 kinesisk soja
  • 150 g smält smör
  • 1 salt & peppar
  • 12 dl vatten
  • 12 gula lök i bitar
  • 12 morötter i bitar
  • 15 enbär, torkade
  • 13 dl grädde
  • 1 vetemjöl till redning
  • 1 portvin eller portvinsgelé
  • 1 Fyllning:4 äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie) 75 g smör i bitar 125 g katrinplommon 200 grödlök i bitar 2 kvistar timjan 2 kvistar rosmarin 2 kvistar salvia
  • 1 Att pensla med: kinesisk soja 50 g smält smör salt & peppar
  • 1 Till ugnsformen:2 dl vatten 2 gula lök i bitar 2 morötter i bitar 5 enbär, torkade
  • 1 En god sås att ha till:3 dl grädde vetemjöl till redning portvin eller portvinsgelé salt & pepparTa ur kalkonen ur påsen. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.