13 msk
portvinsgelé eller annan geléTina kalkonen. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen). Gnid in kalkonen med citron. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja. Pensla kalkonen runt om. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Räkna ca 45 minuter per kilo kalkon. En liten kalkon tar ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar. Sätt gärna i en stektermometer in bakom lårbenet och in i kroppen. Stek till 80 grader. Du kan även kolla att kalkonen är genomstekt genom att skära ett snitt där lårbenet är fäst vid kroppen och se så att köttet är genomstekt och köttsaften är klar utan rosa/röda inslag. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen). Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka. Hacka äpple och plommon i små tärningar. Värm smör i en kastrull. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen. Pudra över mjöl och rör runt någon minut. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet. Mixa ev. såsen med en stavmixer. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.
Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om
Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen. Förutom att kalkon är gott som bara den så är kalkon vansinnigt nyttigt
Ingredienser Hel kalkon 1 st hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad 1 st gul lök, hackad 3 st vitlöksklyftor, hackade 2 msk olivolja ½ st selleri 100 g kalkonbacon 50 g pinjenötter 3 msk basilika, hackad 3 msk bladpersilja, hackad 5 st skivor vitt bröd olivolja 3 dl äppelcider 1 st citron 1 st apelsin salt & peppar Tillbehör 1,5 kg små potatisar ½ dl olivolja 1 kg brysselkål 5 dl vispgrädde till sås
KalkonenSköljkalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder
Helstektkalkon har blivit lite av en tradition hemma hos oss under alla helgona helgen. I lördags var min syster med familj bjudna hem till oss på kalkonmiddag
Hur som haver tycker vi att kalkon med en fräsch "äppelstuffing" är det perfekta valet. Och med de "minikalkoner" som nu finns i handeln behöver det vare sig kosta skjortan eller innebära att vi äter rester i flera veckor efteråt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.