Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, cirka 30 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering. Sås
Skala lök och morot och skär i mindre bitar. Smällt smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och kalvfond. Koka ihop tills ca 4 dl återstår. Låt kanelstången koka med mot slutet. Smaka av med salt och svartpeppar. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smör och choklad precis innan servering. Potatiskaka
Skala och skiva potatisen tunt. Skölj och strimla purjolöken fint. Hacka eller riv vitlöken. Blanda purjolök, persilja, timjan, vitlök, salt, peppar och ost. Smörj en rund form med löstagbar kant. Klä den utvändigt med folie ifall den skulle läcka. Varva potatis och ostblandning i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, och häll i formen. Peta lätt i potatisen så att blandningen rinner ner. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Låt kakan svalna. Använd till exempel ett glas för att göra runda fina portionskakor.
Servera medpotatiskaka och sås. Häll i ägg och ost, smaka av med salt och peppar. Låt den andra sidan steka på svag värme tills potatiskakan även på denna sida får en gyllene färg och är genombakad
Fräs undertiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Dessutom hade jag bara en liten gnutta parmesanost i potatiskakan
Fräs undertiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna
Ett gott och lite ”lättare” alternativ till potatisgratängen med inspiration från mitt kök 2012. Smörj 4 små portionsformar med smör och fördela blandningen jämt. Toppa medmed den rivna osten och baka i ugnen cirka 20-30 minuter, 175 grader
Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås
Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar och pensla laxen med blandningen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.