15 stänk
grön tabascoBörja med att lägga ett björkträ i blöt i 1 dygn - detta är viktigt - annars tar det fyr i träet!
1 Blanda
alla ingredienserna till marinaden.
1 Skär
laxen i en bit som passar vedträet - låt skinnet vara kvar. Lägg laxen på vedträet med skinnsidan ner och pensla på rikligt med marinad. Lägg sedan hela vedklabben med laxen mitt över glöden och lägg på lock. Det är röken som ger den goda smaken så ha is i magen och lyft inte på locket.
1 Lyft
på locket efter 15 minuter, om laxen är färdig i sidorna kan du ta upp den - då är den fortfarande lite rå i mitten. Om du vill ha den mer genomstekt väntar du i 5 minuter till. Kärntemperaturen ska vara 45-48 grader.
1 Servera
laxen direkt på vedklabben med ärtguacamole och kokt färskpotatis.
1 Ärtguacamole:
Dela avokadorna, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Mixa eller mosa ärter, avokado, gräddfil och olivolja grovt. Riv ner vitlöken och rör om. Smaka av med salt och tabasco.
Dela på Facebook. Hittade laxfiléer, som jag stekte med salt och peppar. Till laxen gjorde jag remouladsås, enkelt och god sås, som man bara rör ihop under tiden laxen steks
Vispa ihop crème fraiche, chilisås, stenbitsrom och kryddor. Finhacka rödlöken och tillsätt den. Låt stå kallt ett tag för bästa smaken, om tid finns gör dagen före för bästa smak
Den här gången gjorde jag en fetaoströra och bredde på och tillagade i ugnen. Det är alltid gott med fisk tycker jag och lax är enkelt att tillaga och variera
varmrökt lax och ingredienser till en helt underbar basilikasås med parmesan. Sist Johan var och hälsade på mig tog vi bilen till Ica Maxi och shoppade loss
Dagens recept är en förrätt (eller huvudmål om man komplemeterar med mer grönsaker och eventuellt en kolhydratskälla) som vi ofta gör här hemma påhelgen
Det blir så gott när man blandar potatisen såhär och bara lägger laxenovanpå. Såsen till potatisen har jag gjort på creme fraiche och massor av dill, en gnutta pressad citron, salt, peppar och citronpeppar
Lägg laxenmed skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar och pensla laxenmed blandningen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.