Hel lax på björkträ med ärtguacamole

mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 800 g-1 kg färsk laxfilé med skinn

  • 11 dl teriyakisås

  • 12 msk grön currypasta

  • 11 krm gurkmeja

  • 11/2 tsk salt

  • 1 vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 15 dl gröna ärter

  • 11 msk gräddfil

  • 12 msk olivolja

  • 1 knappt 1/2 tsk salt

  • 15 stänk grön tabascoBörja med att lägga ett björkträ i blöt i 1 dygn - detta är viktigt - annars tar det fyr i träet!

  • 1 Blanda alla ingredienserna till marinaden.

  • 1 Skär laxen i en bit som passar vedträet - låt skinnet vara kvar. Lägg laxen på vedträet med skinnsidan ner och pensla på rikligt med marinad. Lägg sedan hela vedklabben med laxen mitt över glöden och lägg på lock. Det är röken som ger den goda smaken så ha is i magen och lyft inte på locket.

  • 1 Lyft på locket efter 15 minuter, om laxen är färdig i sidorna kan du ta upp den - då är den fortfarande lite rå i mitten. Om du vill ha den mer genomstekt väntar du i 5 minuter till. Kärntemperaturen ska vara 45-48 grader.

  • 1 Servera laxen direkt på vedklabben med ­ärtguacamole och kokt färskpotatis.

  • 1 Ärtguacamole: Dela avokadorna, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Mixa eller mosa ärter, avokado, gräddfil och olivolja grovt. Riv ner vitlöken och rör om.
 Smaka av med salt och tabasco.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.