14 msk
gräddeSätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg. Tips är att smälta smöret i en stor kastrull och tillsätta resten av ingredienserna - havregryn, vetemjöl, bakpulver, sirap och grädde - samt röra ihop till en smet/deg direkt i kastrullen. Låt smeten gärna stå och svälla medan ugnen blir varm. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna med höga kanter. Bred ut smeten/degen i långpannan - ca 1 centimeters tjocklek. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills havresmeten fått färg. Jag tog ut och vände på plåten en gång då min ugn gräddar lite ojämnt. Ta ut och låt svalna i plåten ca 10 minuter tills det är svalnat men inte helt utan går att skära i. Tryck ner en kock-kniv i smeten och dela upp kaksmeten till rutor. Förslagsvis 6 rutor på höjden och 5 rutor på längden till 30 havrerutor i storlek som ca 5,5 cm kvadrater. Man kan även skära dem i större rutor och sedan i trianglar. Låt svalna helt. Kakorna stelnar när de kallnat. Tryck med kniven igen och skär försiktigt igenom så att du kan ta isär kakorna i rutor när de kallnat helt. Förvara havrerutorna i lufttät burk med bakplåtspapper mellan. Kan även frysas.
1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Blanda samtliga torra ingredienser, häll på smör och sirap och blanda väl. Bred ut i bakpappersklädd långpanna, grädda ca 15 minuter mitt i ugnen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.