Apropå havre så läste jag i Lantmännens förträffliga medlemstidning Grodden att de glutenfria produkterna och i synnerhet havreprodukterna fullkomligt exploderat de senaste åren
Aito är ett finskt märke på havreprodukter som dykt upp för att utmana och bredda marknaden med fler goda vegoprodukter och jag tycker att det är toppen
4 ca 400 g blomkål 1 gul lök 1 stor vitlöksklyfta 1 liten purjolök 1 msk olivolja 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 3 dl vispgrädde salt och svartpeppar 1/2 citron 1 dl pumpakärnor Till servering bröd Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Havreprodukter 5
I mitt testande med att baka och laga mat utan mjölk känner jag mig rätt fast vid havreprodukter. Det tar tid att testa sig fram och jag har fokuserat på att lära mig hur det fungerar då man istället tar havreprodukter
4 2 fiskbuljongtärningar 1 l vatten 6 potatisar (à 100 g) 2 morötter 1 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 1/2 krm vitpeppar 500 g fiskfilé (t ex sej, torsk eller hoki) färska kryddor (t ex gräslök, dill eller timjan) Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Havreprodukter 5
Havre är naturligt fritt från gluten men då det kan odlas på åkrar där spannmål med gluten tidigare kan ha odlats samt förvaras och tas om hand i miljöer med glutenprodukter så finns det spår av gluten även i havreprodukter
Även om fördelarna är ännu större med oprocessade grönsaker och fullkorn så innehåller fortfarande soja och havreprodukter mycket bättre näringsnivåer än kött och mejerier
Välj risgrädde om du inte tål Oatlys havreprodukter. Det här receptet är hämtat från Oatlys hemsida. Kameran var inte laddad så bilden togs på kvällen med iPhone utan blixt – därför lite kornig
Själv har jag valt kokosmjölk, havreprodukter och nötmjölk. Hur gick det till. Hade kosten en inverkan på att jag plötsligt – bara sådär – fick min första ägglossning på tre år (vad jag vet)
Är man väldigt känslig ska man se till att köpa s k ren havre, dvs havreprodukter som inte riskerar att ha kommit i kontakt med andra spannmål i odling eller hantering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.