Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg
Katten är badad, julklapparna är klara, sillen inlagd och min farmors havrekex nygräddade. Dessa ska avnjutas med en riktigt god ost, gärna en Camozola, Brie eller annan god mögelost
Idag gjorde vi lite havrekex, vi gjorde dem sockerfria så att även lillasyster får smaka och glutenfria så att kusinen kan smaka när hon kommer på besök om en vecka
Blanda havregryn och havrekli i en bunke med degspadet. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen tunt med slät kavel och sedan med kruskavel eller nagga den väl
Blanda allt rulla degen till bollar och platta ut dem ordentligt på en plåt med bakplåtspapper. Egentligen känns de mer som lättsockrade kakor än kex, men eftersom min morfars mor kallar dem havrekex så gör jag också det
Smält smöret och blanda det med mjölken. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel och sporra eller skär ut fyrkantiga kex ca 5x5 cm
Hacka valnötter och blanda med tranbär och havregryn i en skål. Dela sedan degen i små bitar och forma till bollar som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.