Hasselnötspavlova med kanelgrädde och julfrukt


mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 
2 dl hasselnötter
  • 1
6 äggvitor
  • 1
2 tsk vitvinsvinäger
  • 1
4 dl strösocker
  • 1
1 tsk majsena, majsstärkelse

  • 12 tsk vaniljsocker
  • 1
4 dl vispgrädde
  • 1
 malen kanel

  • 1 julfrukt, t ex satsumas, frysta björnbär och granatäppelkärnor
  • 1
 citronmeliss 
1. Sätt ugnen på 250 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Smörj med smör, även upp på kanterna.

  • 1 Rosta hasselnötterna i en torr het panna tills de börjar mörkna. Gnugga bort det tunna skalet. Lägg hälften åt sidan till garnering, grovhacka resten.

  • 1 Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt vinägern droppvis under fortsatt vispning. Blanda socker med majstärkelse och vaniljsocker. Vispa ner lite sockerblandning i taget, och vispa sedan till en fast, seg, blank maräng. Vänd ner hasselnötterna och bred ut smeten jämnt i formen.

  • 1 Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 100 grader. Grädda i cirka 1 timme och 20 minuter. Lossa bakplåtspappret och låt marängen svalna på ett galler. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg men låt då marängen stå kvar i ugnen så att den håller sig torr på ytan.

  • 1 Skär frukten i bitar. Vispa grädden och smaksätt med kanel. Bred den över hela marängen. Garnera med frukt. Strö över nötterna och toppa gärna med lite blad av citronmeliss.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.