Harira, en marockansk kryddig linssoppa
Mårtenssons kök
Mårtenssons kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Harira ca 4 port + matlåda
  • 3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 1 stor rödlök, fint hackad
  • 2½ stjälkar blekselleri, tärnade
  • 1 morot, tärnad
  • ½-1 röd paprika, tärnad
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad 1 burk á 400 g krossade tomater
  • 2 grönsaksbuljongtärningar ca 2 liter vatten
  • harissa eller sambal oelek efter eget tycke och smak (vi hade ca ½ tsk harissa)
  • 1 burk á 400 g kokta kikärter
  • 2 dl okokta gröna linser - skölj av dom i en sil innan du lagar till dom
  • salt och peppar
  • citronsaft
  • 1 dl hackad persilja
  • Börja med att fräsa lök och grönsaker i olja och en klick smör på medelvärme tills de mjuknar, rör om under tiden.
  • Tillsätt ingefära, kryddor och tomatpuré och fräs ytterliggare någon minut under omrörning.
  • Blanda ner krossade tomater, buljong, vatten, harissa (eller sambal) kikärter, koka upp och häll i linserna.
  • Låt soppan småputtra under lock ca 30 minuter tills linserna är färdigkokta, rör om i början så att inte linserna fastnar och klumpar samman sej i botten av grytan. Späd eventuellt med mer vatten under tiden om du tycker att det behövs.
  • Innan servering smakar du av med citronsaft och rör ner persiljan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.