Halstrad lax med dillstuvad potatis
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax av mittbiten, eller i benfri filé med skinnet kvar
  • 10,5 dl salt
  • 10,5 dl strösocker
  • 11 msk lätt krossad vitpeppar
  • 11 msk lätt krossad rosépeppar
  • 11 dill, grovt hackad
  • 11 kg färskpotatis
  • 11 dl vetemjöl
  • 19 dl mjölk 3 procent
  • 11,5 msk smör
  • 11 tsk salt till stuvningen
  • 1 vitpeppar
  • 11 dl dill fint hackad
  • 1 grönsallad
  • 1 citronklyftorFiléa laxbiten och ta bort alla ben eller halvera laxfilén. Blanda samman salt, socker, peppar och dill. Gnid in filéerna med 2/3 av blandningen och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Placera i en skål med kant och strö över resten av kryddblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kyl i 1 1/2–2 dygn. Vänd någon gång under tiden.
  • 1 Koka potatisen, det är gott om den inte är helt mjuk. Halvera den om den är stor.
  • 1 Smält smöret till stuvningen i en gryta, vispa ner mjölet och späd med mjölken under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och sist potatisen. Blanda försiktigt.
  • 1 Skär laxen i 6 breda bitar och halstra dem i en torr stekpanna i 1 minut på varje sida.
  • 1 Servera laxen med den dillstuvade potatisen, grönsallad och citron.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.