10.75 dl
hallonsyltStäll ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.(De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.) Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel och vispa till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.) Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med). (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.) Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.(Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.) Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning. Lägg hallonsylt i fördjupningen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.
Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar
Ingredienser Portioner. ca 40 små 200 g grovt riven mandelmassa 1 äggvita 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 påse saffran (à 0,5 g) 250 g rumsvarmt smör 1 1/4 dl florsocker ca 200 g smält mörk choklad Lägg till i inköpslistan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.