Det enda mousserande alkoholfria som håller anständig standard till anständigt pris. Ganska rent, inte överdrivet sött, viss syra och ganska fräscht. Svårt till mat, men till efterrätter går det utmärkt.
Något fruktsöt med tuttifruttiprägel. Enkelt och med viss "jordilska”, alltså en efterbeska. Men det känner man kanske inte så mycket av vid midnatt.
Slank, snygg, balanserad med ren frukt och diskret mineralitet. Torr och användbar både före, till och efter maten. Bra mousse. Hack i häl och före flera billiga champagner!
2010 Graham
Beck Blanc de Blancs Brut, 139 kr 6505, Robertson, Sydafrika
300 kronor
2003 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 277 kr 72474, Champagne, Frankrike
God balans, lite brioche och elegant uppstramande syra och god kritighet och viss längd. Bra mousse. Mera mognad och smakdjup än standardcuvéen ovan från samma producent.
Liten producent. Måste beställas – men bara av den som gillar en lätt oxidativ ton i sin champagne. Mycket torr. Tämligen fyllig, bred och äpplig i smaken och en lång personlig eftersmak.
En god champagne som kan älskas av många. Väl avvägd dosage, pigg citrustonad frukt, liten brödjästighet, bra syra och fin krita.
2008 Collin-Guillaume
Millésime, 359 kr 2265, Champagne, Frankrike
Skarpt och exakt konturerad syra som ännu inte vävts samman med frukten som har drag av gula äpplen, grapefrukt och nötter. God nu, utvecklas till något ännu bättre till exempelvis nyår 2017.
2006 Henriot
Millésime Brut, 499 kr 7789, Champagne, Frankrike
2010 Rotari
Rosé, 109 kr 7701, Trento, Italien
Mousserande rosé. Mormorsrosa. Lagom mycket rödbärighet, torr och med balanserande och uppstramande syror. Mycket för pengarna.
Roséchampagne. Champagne med hallonförtecken. Torr och ren. Frisk och äppelburen i smaken med fräsch syra och med en mineralitet som skvallrar om ursprunget. Måste beställas.
Lemon curden kan du veva ihop flera dagar i förväg, marängen kan du baka kvällen innan och sen ärdet bara att lägga ihop tårtan när gästerna är på ingång, bra va
Så här års kryddar jag dem gärna med saffran och apelsin. Kokostopparna ärbakvärldens Dr Jekyll and Mr Hyde – antingen den torraste och tristaste kaka man kan tänka sig, eller en ljuvligt saftig delikatess
Till biffen fixar vi vår egen bea, den godaste vi någonsin smakat (receptet här), lite ugnsrostade rotfrukter på det, rött i glaset och så är vi i hamn
Många är ni som efterfrågar tips på champagne tillnyår och därför har jag satt samman en liten guide med allt från mousserande och rosébubbel till äkta skumpa i olika prisklasser
blandade körsbärstomater. Grovhacka basilikabladen och tillsätt dem till såsen. Värm upp såsen på nytt. Stek tomaterna runt om i 2 msk olja tills de börjar spricka och mjukna, ca 3 min. Tillsätt vitlök och 3 msk vinäger, låt sjuda ca 4 min
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.