Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 12 fasta potatisar
  • 1 salt
  • 11 schalottenlök
  • 11 morot (liten)
  • 12 champinjoner
  • 11 kvist timjan
  • 13 dl vitt vin
  • 14 dl fiskfond (hemgjord eller utspädd)
  • 15 dl grädde
  • 10,5 dl dill, hackad
  • 10,5 dl persilja, hackad
  • 1 citronsaft
  • 1400 g hälleflundra
  • 1 peppar
  • 1 citronzest
  • 1 vin
  • 1 timjan
  • 17 blad grönkål
  • 17 blad savojkål
  • 14 gröna sparris
  • 11 msk smör
  • 11 msk olja
  • 1 ev slaget från fisken, friterat
  • 12 gröna sparris, hyvlade
  • 1 Tappad potatis12 fasta potatisar salt
  • 1 Vitvinssås1 schalottenlök 1 morot (liten) 2 champinjoner 1 kvist timjan 3 dl vitt vin 4 dl fiskfond (hemgjord eller utspädd) 5 dl grädde salt 0,5 dl dill, hackad 0,5 dl persilja, hackad citronsaft
  • 1 Hälleflundra400 g hälleflundra salt peppar citronzest vin timjan
  • 1 Kålsallad7 blad grönkål 7 blad savojkål 4 gröna sparris 1 msk smör 1 msk olja salt peppar
  • 1 Servering ev slaget från fisken, friterat 2 gröna sparris, hyvladeTappad potatis
  • Koka potatisen nästan klar, den ska ha en liten kärna kvar med tanke på att den skall gå klart i ugnen. Lägg ut potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pressa till potatisen så den krossas. Salta. Kör på grillfunktion i ugnen till potatisen fått färg. Vitvinssås
  • Häll 4 dl grädde i en kastrull och koka ner den tills hälften återstår. Hacka och stek lök, morötter och champinjoner lätt. Det skall inte få färg utan bara bli genomstekt och glansigt. Tillsätt vinet och timjan, låt reducera tills en tredjedel återstår. Tillsätt fiskfonden och reducera ytterligare tills hälften återstår. Häll över den reducerade grädden i fonden och låt koka ihop. Vispa återstående 1 dl grädde väldigt lätt. Tillsätt denna i såsen. Smaka av med de hackade örterna, salt och syra från citronsaften. Hälleflundra
  • Salta och lägg fisken i en ugnsfast form och slå på en skvätt vin, vatten, citronzest samt timjan. Kör i ugnen på ca 100 grader tills fisken har en innertemperatur på 48 grader. Kålsallad
  • Strimla kålen och skär ner sparrisen något. Stek i het panna med smör och olja. Salta. Lägg upp som du vill och garnera med örter och hyvlad sparris.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.